Haljine princeze Diane izložene u Hong Kongu uoči aukcije

Foto: Profimedia/ IMAGO

Sako svjetložute boje sunovrata, podstavljen na ramenima i ukrašen blještavim pozlaćenim dugmadima, koji je princeza Diana nosila na putovanju u Hong Kong 1989., bit će jedan od njezinih šest odjevnih predmeta izloženih u toj bivšoj britanskoj koloniji prije aukcije najavljene za lipanj.

Kolekcija haljina, cipela i torbi princeze od Walesa od četvrtka su izloženi u trgovačkom centru u Hong Kongu u idućih 12 dana, a potom se kolekcija seli u Irsku, sve do aukcije 27. lipnja. Princeza Diana, koja je poginula u saobraćajnoj nesreći 1997. u Parizu, diktirala je modu "svaki put kada se obukla i izašla", rekao je Martin Nolan, direktor aukcijske kuće Julien's, sa sjedištem u Kaliforniji.

Poznati sako u boji narcisa dizajnerice Catherine Walker mogao bi postići cijenu od 50.000 dolara, dok bi večernja plava haljina sa zvijezdama mogla postići cijenu od 400.000 dolara. Princeza je tu haljinu dizajnera Murraya Arbeida nosila na premijeri Fantoma u operi 1986. na West Endu, u Londonu.

Izložena je i večernja haljina dizajnera Victora Edelsteina od svile i čipke, kai i cvjetna haljina Catherine Walker, koju je Diana nosila 1991., na bdjenju svog bliskog prijatelja Adriana Warda Jacksona.

U mali izložbeni prostor nakrcalo se puno ljudi. Jedna od posjetitelja, 69-godišnja Fung prisjeća se kako je gomila nahrupila na ulice Hong Konga kada je u taj grad 1989. stigla Diana. "Bila je karizmatična, brižna i posvećena dobrotvornom radu. Stoga je u Hong Kongu iznimno poštuju", rekla je Fung.

Aukcijska kuća Julien's je 2023. prodala jednu večernju haljinu princeze Diane za rekordnih 1.14 milijuna dolara.

Pročitajte više