Kultni album beogradskih Idola ponovno izlazi na vinilu

Screenshot: YouTube

ALBUM beogradskih Idola Odbrana i poslednji dani, koji mnogi smatraju najboljim rock albumom bivše države, u lipnju će ponovno osvanuti na vinilu u luksuznom reizdanju Croatia Recordsa.

"Više puta proglašavan najboljim albumom ex-Yu rock glazbe, Odbrana i poslednji dani Idola obilježio je ne samo osamdesete godine i novovalno vrijeme nego i do te mjere utjecao na buduće generacije glazbenika i bendova da je sveprisutan i četiri desetljeća kasnije", priopćio je Croatia Records, nasljednik Jugotona.

Originalni album Jugoton je izdao 1982. godine, a na tržištu rabljenih ploča dostiže cijenu od 500 pa do čak 1500 kuna koje su za njega spremni dati kolekcionari.

Nakon proslave 40 godina novog vala i četiri reizdanja na vinilu (Haustor, Električni orgazam, Šarlo Akrobata, Paket aranžman), Croatia Records reizdat će 17. lipnja taj krunski novovalni album. Prvi put na streaming servisima objavljena je i Hi-Fi verzija albuma Odbrana i poslednji dani.

Uz 180-gramski vinil s pjesmama remasteriranim s originalnih magnetofonskih vrpci, luksuzno pakiranje sadrži i bogatu knjižicu na 24 stranice koja donosi intervjue s članovima Idola –Srđanom Šaperom, Zdenkom Kolarom i Nebojšom Krstićem, kao i zadnji intervju s Vladom Divljanom koji je objavljen za Rolling Stone Hrvatska.

Tu su i tekstovi glazbenih kritičara Dragana Ambrozića, Petra Janjatovića i Aleksandra Žikića, kao i prvi put na jednom mjestu tekstovi svih pjesama te memorabilije iz bogate arhive Jugotona odnosno Croatia Recordsa i privatne arhive Srđana Šapera.

Među njima su i originalni rukopisi određenih pjesama, a sve prate i sjajne fotografije Goranke Matić i Gorana Vejvode, kako iz studija tijekom snimanja Odbrane tako i s raznih photo sessiona. Likovno oblikovanje reizdanja potpisuje Darko Kujundžić.

"Odbrana i poslednji dani polako je nagovještavao kraj novog vala, rađanje nekih novih glazbenih smjerova, rađanje nekog novog svijeta, ali nažalost i početak kraja Idola koji su objavili još samo pop album Čokolada godinu dana kasnije", navodi se u objavi.

Pročitajte više