Kupujete novi telefon, a ne želite prodati bubreg? Imamo nekoliko prijedloga

Foto: Press

GIGANTI poput Samsunga, Applea, Googlea, LG-a ili HTC-a "drmaju" tržištem pametnih telefona. Štoviše, ponekad se čini kao da na tržištu ne postoji ništa drugo.

Naravno, svi znamo da to nije istina, ali prosječni konzument nema previše vremena analizirati manje poznate igrače koji će vam za trećinu cijene ponuditi ne samo dobar, već izuzetno kvalitetan uređaj koji će zadovoljiti sve vaše potrebe. Suludo skupi telefoni kao što su iPhone X, Pixel ili Note 8 jednostavno nisu prilagođeni prosječnom džepu.

Istina, mnogi će vam pokušati prodati priču da je kupovina na rate odlično rješenje i da tu kupnju "nećete ni osjetiti", ali ne zaboravite da ste na kraju svog puta i dalje iskeširali između 500 i tisuću eura za najobičniji telefon. Niste investirali u nešto korisno, već ste kupili beznačajni statusni simbol koji je u većini slučajeva neznatno bolji od uređaja koji ste imali.

Stoga smo prekopali internet i pronašli sasvim pristojne telefone koji vam neće masakrirati džep.

Lenovo P2

Cijena: Oko 2500 kuna

Za ovaj iznos u pravilu ne očekujete čuda. Jest da 2500 kuna ni u kojem slučaju nije sitniš, ali u usporedbi s nekim drugim telefonima na tržištu, radi se o itekako prihvatljivoj cijeni. Štoviše, za ovu cijenu radi se o izvanrednom telefonu koji radi bolje od mnogih telefona koji koštaju dvostruko više. Međutim, neće vas baš baciti na dupe svojim performansama (iako su, kako smo već napisali, sasvim pristojne zahvaljujući osmojezgrenom Snapdragonu i 4GB RAM-a) niti posebno impresivnom kamerom, već baterijom koja, pripremite se na ovo - može potrajati i do tri dana na jedno punjenju.

Wileyfox Swift 2/2 Plus

Cijena: 1600 za dvojku, 1900 kuna za 2 Plus

Vjerojatno ćete ga teže nabaviti u Hrvatskoj, ali novi uređaj proizvođača koji je poznat kao "britanski OnePlus" veliko je poboljšanje u odnosu na jedinicu. Baterija je solidna, kamera također, a ako se isprsite i nabavite 2 Plus, dobit ćete 3GB RAM-a i 32GB interne memorije.

Moto E4 Plus

Cijena: Oko 1500 kuna

Moto E4 Plus solidan je budget uređaj koji će vas zadovoljiti ako od telefona ne tražite čuda. Imate slabiji Snapdragon 427 procesor i 3 GB RAM-a, ali to je sasvim dovoljno za nezahtjevne korisnike. Od kamere također ne očekujte ništa specijalno, ali ako tražite jeftiniji telefon koji može više-manje sve što i daleko skuplji uređaji i koji uz to ima i odličnu bateriju, ne tražite dalje.

Xiaomi Redmi Note 3

Cijena: Oko 1400 kuna

Ovo je definitivno jedan od najjeftinijih uređaja na listi i premda nije i uređaj s najljepšim dizajnom, dajte mu priliku i provjerite recenziju. Ima 5,5 inčni ekran s 1080p rezolucijom i izgleda više nego pristojno, tu je i MediaTek Helio X10 procesor i 3GB RAM-a, a neki testovi pokazuju bolje rezultate od Samsungovog Galaxyja S6, što je impresivan rezultat. Kamera od 13 megapiksela je problem, ali nedostatke kompenzira izvrsnom baterijom.

Oppo F1 Plus

Cijena: Oko 1700 kuna

Svima je jasno da s nazivom Oppo i dizajnom koji podsjeća na Appleov iPhone 6 govorimo o kopiji, ali u obzir uzmite ovo. Dakle, na YouTubeu postoji video naslovljen "Zašto je Oppo F1 Plus bolji od iPhonea 6S", a to je sasvim dovoljno da privuče vašu pažnju. Ne ulazimo u to je li autor videa u pravu ili laprda budalaštine (pogledajte video i prosudite), već samo ukazujemo na to da ćete novi Oppo platiti 1700, a rabljeni 6S između tri i četiri tisuće kuna.

Moto G5

Cijena: Oko 1700 kuna

Nazivaju ga "kraljem budget telefona" i vjerojatno ne pretjeruju jer internet je prepun izuzetno pozitivnih recenzija koje tvrde da za ovu cijenu nećete dobiti bolji uređaj. Zamjeraju mu nešto slabiju kameru (12 megapiksela) i slabašnu internu memoriju od 16 GB, ali imate i ulaz za memorijsku karticu pa to i nije toliko problem. Isto tako, ovaj nije vodootporan, ali nisu ni neki daleko skuplji uređaji.

Nokia 6

Cijena: Oko 2000 kuna

Iako se cijenom opasno približio gornjoj granici tolerancije, element nostalgije, lijep dizajn, dobra kamera od 15 megapiksela i senzor za otiske prstiju čine ovaj uređaj sasvim pristojnim kandidatom koji biste trebali razmotriti. Daleko je od najboljeg na listi, a najveći problem leži u ispodprosječnom procesoru, zbog čega je telefon ipak malo pretrom za ovu cijenu.

Honor 6A

Cijena: Oko 1500 kuna

Solidna kamera i izuzetna baterija trebale bi biti osnovne značajke zbog kojih bi se Honor trebao naći na vašem radaru. S druge strane, nema skener otisaka prstiju i radi se o zaslonu od 720p, što je malo razočaranje (čak i uz ovu cijenu).

Doogee Mix

Cijena: Oko 1900 kuna

Ako je suditi prema reakcijama stručnjaka, ovo je "flagship killer". Bombastične izjave na stranu, ako tražite telefon koji ima više-manje sve što i daleko skuplji flagship uređaji za daleko manje novca, trebali bi ga barem razmotriti kao opciju. Istina, naišli smo i na recenzije koje nisu bile sjajne (osim tehničkih nedostataka, zbog naziva i bezela nazivaju ga i bezobraznom kopijom Mi Mixa), ali čini se da se mnogo toga promijenilo nakon ažuriranja softvera.

Meizu Pro 7

Cijena: Oko 3500 kuna

U redu, svjesni smo da je ovo daleko skuplji uređaj od ostalih na listi. Međutim, ako volite selfije, pogledajte video i proučite sekundarni zaslon koji vam, između ostalog, pomaže da selfije snimate odličnom dvostrukom stražnjom kamerom. Kamera nije najbolja na tržištu, ali ni vi ne plaćate najvišu cijenu pa ne treba biti prekritičan. Pro 7 Plus dolazi s čak 6GB radne memorije i 64/128GB interne memorije.

Tu je i brzo punjenje, kvalitetna izrada i odlična baterija, a što se dizajna tiče, da je Apple izašao sa sekundarnim zaslonom, govorili bismo o "revoluciji svih revolucija". Sekundarni zaslon možda nije nešto spektakularno, ali daleko je impresivnije od animojija.

Pročitajte više