Kurdska Angelina Jolie poginula u borbi, njezini suborci tvrde: "Nemaju ništa zajedničko"

Foto: Twitter

ASIA RAMAZAN ANTAR kurdska je nacionalna junakinja koju su zapadni mediji zbog neobične ljepote prozvali kurdskom Angelinom Jolie.

Prije nekoliko dana izgubila je život u krvavoj borbi na sjeveru Sirije, a njezini suborci tvrde da su je zapadnjački mediji uvrijedili usporedbom sa slavnom glumicom i ponizili njezina djela. Fokusiranje medija na njezin izgled nazivaju seksizmom, piše BBC.

Kurdska ženska obrambena jedinica dala je priopćenje u kojemu kažu da se u njihovim redovima ne obraća pozornost na ničiji izgled te da je njihova filozofija jednostavnost i skromnost. Svi se jednako žrtvuju za opće dobro, kažu.

Ženska obrambena jedinica se, unatoč strogim religijskim zakonima, izborila za to da se u sirijskom dijelu Kurdistana poligamija, nasilje nad ženama i prisilni brakovi proglase ilegalnima te se bore protiv svake vrste seksizma i objektifikacije žena.

Za kurdske medije, Asia je bila samo jedan od boraca te se nisu fokusirali na njezinu ljepotu, kažu njezini suborci kojima se pridružila 2015. godine. 19-godišnjakinja se prije smrti borila u pet krvavih sukoba.

"Pogledajte njihove fotografije, sve su anđeli, sve su lijepe, ne možete izabrati jednu samo zato jer liči na holivudsku glumicu, Angelinu Jolie ili Juliju Roberts. One s njima nemaju ništa zajedničko, one radije odabiru smrt nego život pod vlašću grupacija koje su protiv žena i ženskih prava", izjavila je Agrin Senna, zapovjednica Ženske obrambene jedinice.

 

Pročitajte više