Kušali smo krafnu od 14 kuna i apsolutno nas je razočarala

Foto: Luka Šangulin/Index

VELJAČA je definitivno mjesec krafni.

Ne postoji pekarnica, slastičarnica ili trgovina u kojoj ovih dana krafne nisu posebno istaknute, a mi smo odlučili obići "krafna-lokacije" u Zagrebu te pronaći najbolje (ali i najgore). Bilo je tu krafni od 2.50 kuna pa sve do onih za koje se traži prilično visokih 14 kuna. 

Naravno, važno je napomenuti da nismo stručnjaci za krafne, samo amateri koji ih vole (i redovito konzumiraju) te iznose svoje mišljenje i dojmove. Možete nas poslušati, a možete nam u komentarima ponuditi svoje mišljenje o isprobanim krafnama ili pak predložiti neke koje smo nenamjerno zaobišli.

Ovo je naš prijeki sud.

Lidl

Krafna marelica (2.99 kn)

Ivana:

Krafne u Lidlu su klasične krafne za koje nećete reći da su najbolje koje ste ikad igdje probali, ali će vam biti ukusne i nećete imati zamjerke. Tijesto je mekano, nisu nimalo suhe (što se zna dogoditi s krafnama koje stoje neko vrijeme u trgovinama), a punjenje je ukusno.

Ocjena: 4

Hrvoje:

Nema tu mjesta za previše filozofije jer ono što nailazite u trgovinama nikada neće biti ni najbolje ni najgore, ali pokušat će se svidjeti što većem broju ljudi, a Lidl u tom pogledu nije podbacio. Njihova je krafna ukusna, mekana i zadovoljava prohtjeve prosječnog konzumenta. Isto tako, ako ćete sitničariti oko tri kune i tražiti "kraljicu među krafnama", morat ćemo vas razočarati.

Ocjena: 3+

Konzum

Krafna marmelada, pakiranje od 3 komada (5.97 kn)

Ivana:

Konzumove krafne su vrlo slične onima iz Lidla. Punjenje je mrvicu slađe, tijesto je ok te definitivno ne štede na šećeru u prahu. Nisu krafne o kojima ćete pisati pjesme i epove, ali su za ovu cijenu jako dobre.

Ocjena: 3+

Hrvoje:

Nismo očekivali čuda i to smo i dobili. Sasvim solidna krafna koju je, priznajem, trebalo kupiti u pravom trenutku (ujutro). Nažalost, mi smo u akciju krenuli poslijepodne, ali to ne mijenja činjenicu da je ovo standard koji vas neće razočarati.

Ocjena: 3+

Mlinar

Krafna s voćnim nadjevom (2.50 kn)

Ivana:

Mlinar ima najbolje krafne od svih pekarnica u kojima smo bili. Tijesto je odlično, veoma lagano, a punjenje je od miješanog voća, što je osvježenje u moru marelica. Naravno, ovdje je sad riječ o osobnim preferencijama, ali za ovu cijenu Mlinar nudi spektakularnu krafnu. Sve pohvale.

Ocjena: 5

Hrvoje:

Što se pekarnica tiče, nema bolje od Mlinara. Isto tako, za samo dvije i pol kune dobivate krafnu koja je, ovo će nekima možda zvučati kao blasfemija, bez problema prešišala mnoge slastičarnice koje smo prošli u ovoj avanturi. 

Ocjena: 5

Pan-pek

Krafna marelica (3.60 kn)

Ivana:

Krafna iz Pan-peka nije me oduševila. Dosta je suha. Ma zapravo, jako je suha. Punjenja je malo, a jedino što je pohvalno je količina šećera u prahu (ako ste ljubitelj toga). 

Ocjena: 2

Hrvoje:

Iskreno, da nisam zapisao dojmove, krafne iz Pan-peka ne bih se ni sjetio. Da se pjesnički izrazim, u moru krafni ova se utopila u prosječnosti. I pritom ne želim čak reći ni da je loša. Nije, jeo sam gore. Vjerojatno. Nisam siguran. Ne sjećam se.

Ocjena: 2

Dubravica

Krafna s vanilijom (5.60 kn)

Ivana:

Krafna s vanilijom iz Dubravice će vas na prvu privući zbog glazure te ćete očekivati jako puno. Nažalost, dobit ćete jako malo. Ta krafna ima i glazuru i čokoladne ukrase po sebi i bogato punjenje, no okusa skoro pa i nema. Punjenje od vanilije se i ne osjeti, glazura je također bezukusna, a čitav dojam o krafni je - nepamtljiva.

Ocjena: 2

Hrvoje:

Dubravica je definitivno moja omiljena pekarnica, ali krafna s vanilijom nije njihova jača strana. Nisam siguran jesmo li po krafnu trebali doći ujutro kad je sve svježe, ali ovo je bilo razočaravajuće. Od brojnih krafni, koje su u 80 posto slučajeva bile obične krafne sa šećerom i pekmezom od marelice, ova od čokolade i vanilije je jedna od bezveznijih i neupečatljivijih.

Ocjena: -2

Jakšić

Krafna s punjenjem (8 kn)

Ivana:

Slastičarna Jakšić diljem Zagreba je poznata kao mjesto s najboljim krafnama u gradu. Mi smo se prošle godine (na vlastito iznenađenje) pomalo razočarali, no ovog puta dojam je bio puno bolji. I dalje ne mogu reći da je najbolja krafna u gradu, ali je bila jako, jako, jako dobra, punjenje je bilo ukusno te bih se svakako vratila po još.

Ocjena: 4

Hrvoje:

Od svih slastičarnica koje smo prošli Jakšić je imao najbolju klasičnu krafnu. Nema filozofije, samo kvalitetno tijesto i kvalitetan nadjev. U redu, cijena bi mogla biti prihvatljivija, ali što je, tu je, ljudi moraju zarađivati pa neću previše brundati oko toga, ali malo ću smanjiti ocjenu. 

Ocjena: 4+

Dinara

Krafna s punjenjem (3.50 kn)

Ivana:

Krafna u Dinari bila je old school klasična krafna kakvu ćete rado pojesti na brzinu, prijepodne dok nešto obavljate u gradu. Također, prošle godine je nismo baš nahvalili, ali ove godine nemam pretjeranih zamjerki. Nije najbolja krafna koju smo probali tijekom testiranja, ali daleko je od najgore.

Ocjena: 3+

Hrvoje:

Ovo je još jedan primjer krafne koja vas neće oduševiti. Razumijem da ovo nije najgora krafna koju ćete kušati, ali ako sam već došao do Dinare, protegnut ću noge i otići do Mlinara jer imaju daleko kvalitetniju ponudu.

Ocjena: 2+

Orijent

Premium krafna (14 kn)

Ivana:

Osobno najveće razočaranje dana. Slastičarna Orijent je mjesto koje inače jako volim i bila sam uvjerena da će ovo biti pobjednik testiranja, no dogodilo se suprotno. Kušali smo dvije premium krafne, jednu s maslacem od kikirikija i crvenim ribizlom te jednu s čokoladom i karamelom. Krafne su velike, lijepo izgledaju, ali tijesto je bilo dosta suho, čak i tvrdo. Punjenje one s maslacem od kikirikija je bilo dobro, dok me kombinacija čokolade i karamele nešto više razočarala. Možda je problem bio u tome što smo došli nešto kasnije u danu, ali svakako sam očekivala puno više, pogotovo uzevši u obzir činjenicu da je riječ o najskupljoj krafni koju smo probali.

Ocjena: -2

Hrvoje:

OK, znam da jedinica zvuči kao da smo dobili 50 nijansi užasa sa zdrobljenim staklom, ali ako krafni nabijete cijenu od 10+ kuna, morate imati prokleto dobar razlog za to. Orijent je natovario sve i svašta u svoju krafnu, ali ništa od toga ne funkcionira. Čokoladna krafna s karamelom u teoriji je sve što želim, u izvedbi Orijenta kao dosadni bakin kolač s presuhim tijestom. Ona s maslacem od kikirikija djeluje još zanimljivije, a u konačnici je tek nešto malo bolja od ove prethodne. I ako vam cijena ne smeta, ovo je čvrsta dvojka, ali za 14 kuna zaslužujete bolje od ovoga.

Ocjena: 1

Torterie Macaron

Mini krafna (5 kn)

Ivana:

Mini krafne u Torterie Macaron su veoma ukusne, mekane i sočne. Punjenje (i voćno i čokoladno) je ukusno, nije preslatko te ga je sasvim dovoljno. No, ono zbog čega ove krafne nisu moj favorit je cijena. Za istu (pa čak i manju) cijenu možete dobiti puno više na drugim mjestima.

Ocjena: 3

Hrvoje:

Realno, pet kuna za ovu mini krafnu je previše. Nije grozna, daleko od toga, ali da si ne lažemo, da nismo radili ovaj pregled, nema šanse da bih kupovao mini krafne. Osim ako to ne bi bilo u nekoj neopisivoj i nikad prije zabilježenoj nuždi u kojoj mi samo minijaturna krafna može spasiti život.

Ocjena: 2+

Vincek

Krafna punjena marmeladom (8 kn)

Ivana:

Vincekova je bila posljednja krafna koju smo probali pa je samim time bila u nepovoljnoj situaciji, ali nas se svejedno dojmila. Klasična dobra krafna, mekano i sočno tijesto, ukusan i pravilno raspoređen nadjev i potpuno realna cijena. Pohvale.

Ocjena: 5

Hrvoje:

U potpunosti se slažem s Ivanom jer Vincek je imao nesreću biti posljednji na testiranju, a u toj fazi sve krafne djeluju jednako i teško je više u sebi pronaći bilo što drugo osim gađenja prema krafnama. Međutim, Vincek je čak i u tim okolnostima zadovoljio naša prohtjeve.

Ocjena: 4

Princess

Krafna s marelicom (10 kn)

Ivana:

Prvo što sam uočila kod slastičarne Princess jest to da je cijena manja nego prošle godina kad nas je šokiralo što smo dobili za cijenu od 12 kuna. Krafne kod njih ove godine koštaju 10 kuna i ujedno su i puno bolje, tijesto je mekano, a punjenja je puno više. I dalje to nije krafna zbog koje bih zaobišla neke puno jeftinije i ukusnije (poput one u Mlinaru), ali nije razočaranje.

Ocjena: 3+

Hrvoje:

Bolje od prošle godine. Definitivno. Nije spektakl, ali ovo moram naglasiti. Naime, Princess djeluje kao mjesto na kojem rade dobar posao, a jedini je problem to što ne rade slastice po mom ukusu. Ni ovog puta nisam bio izvan sebe, ali bolje je i jasno vam je da je ovo objektivno dobra krafna.

Ocjena: 3

Magnolia

Krafna s punjenjem (8 kn)

Ivana:

Krafna koju neću zapamtiti. Tako bih opisala krafnu u Magnoliji. Ne mogu reći da je loša, ali sigurno neću tamo opet otići po krafnu. Tijesto je bilo ok, ali ništa posebno, punjenja je bilo dovoljno, ali me okusom nije raspametilo. Prosjek.

Ocjena: 3

Hrvoje:

Ovo je definitivno poboljšanje u odnosu na prošlu godinu, a i moram priznati da se, unatoč svemu, krafna iz Magnolije barem malo ističe u moru sličnih krafni. Možda postoji nešto u tijestu što nisam detektirao, ali mislim da se radi o šećeru i nadjevu koji imaju nešto drukčiju teksturu od one na koju smo navikli. U svakom slučaju zanimljivo. 

Ocjena: 3

Meet Mia

Krafna Cookies 'n' Cream/Kokos i višnja/Cheesecake s borovnicom (13 kn)

Ivana:

Ah, Meet Mia... Zbog pandemije smo po ove krafne morali otići u zavučeni prolaz u Vlaškoj gdje se preuzimaju narudžbe za van i malo smo se brinuli da ih uopće nećemo moći ni dobiti. Za Meet Mia krafnama su, naime, ludi apsolutno svi, i to s potpuno opravdanim razlogom. Ovdje od krafne rade kolač, i to vrhunski kolač. Estetski izgleda savršeno, punjenja je skoro pa više nego okolnog tijesta, a i tijesto je fantastično. Kokos i višnja su moj favorit, a cheesecake s borovnicom je fantazija. Što god da probate, nećete pogriješiti. Raspravljali smo o tome je li uopće fer da ovakve krafne uspoređujemo s onim "klasičnima", al činjenica je da su u Meet Miji krafnu jednostavno samo digli na jedan nivo više. Kušati OBAVEZNO.

Ocjena: 5+

Hrvoje:

Da, ovo je bez ikakve sumnje viša razina i prilično sam siguran da moraju biti u vlastitoj kategoriji ILI pak moramo kušati njihovu basic krafnu s marmeladom (nismo je vidjeli na meniju, možda postoji). Ovo je perverzija i ako ste sladokusac, krafne iz Meet Mije morate kušati. Stvarno ne pretjerujemo. Jedini "problem" je to što je ovo tehnički "minijaturna torta s elementima krafne"... Ako je nazivlje slastica nešto s čime se opterećujete. Ako nije, nemate o čemu razmišljati. Cijena je nešto viša, ali u ovom se slučaju definitivno isplati. 

Ocjena: 5

*Neke cijene mogu varirati jer je riječ bila o akciji na proizvod tog dana.

Pročitajte više