KVIZ 31% učenika nije položio Politiku i gospodarstvo na maturi. Biste li vi uspjeli?

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

OBJAVLJENI su privremeni rezultati ovogodišnje mature koju je pisalo više od 28 tisuća učenika. Hrvatski jezik je ove godine bio isti za sve, odnosno bez više i niže razine. 27.194 učenika je pisalo taj ispit, a njih 3562 učenika ga nije položilo.

Matematiku su maturanti ove godine riješili bolje nego prethodnih godina - samo devet posto palo je A razinu, a njih 18.8 posto nije položilo osnovnu. Višu razinu engleskog palo je samo 0.9 posto pristupnika, a osnovnu njih 18.6 posto.

"Najbolje je riješena Psihologija, Matematika, Biologija i Njemački, dok je Engleski jezik ostao na razini od ranijih godina. U odnosu na prethodne godine povećao se udio učenika koji biraju višu razinu ispita iz Matematike, tako da je ove godine njih 42 posto pisalo A razinu Matematike", rekao je Ravnatelj NCVVO-a Vinko Filipović.

Najgori rezultati iz Fizike i Politike i gospodarstva

Najgori su rezultati iz izbornog predmeta Fizike koju nije položilo 46.4 posto učenika, zatim Politika i gospodarstvo s 31.3 posto negativnih ocjena. Inače, svake godine mnogo učenika prijavljuje ispit iz Politike i gospodarstva, ali dosad nisu bili ovako loši rezultati. 

S obzirom na to da je iznenađujuće puno jedinica iz ispita Politike i gospodarstva, odlučili smo za vas pripremiti kviz. Znate li vi riješiti neka od pitanja koja su se maturantima pojavila na ispitu? U komentarima nam javite rezultat.

P.S. U njihovom ispitu bila su tri dijela - zadaci s ponuđenim odgovorima, zadaci kratkog odgovora te zadaci produženoga odgovora. Mi smo u kvizu za sva pitanja stavili ponuđene odgovore.

Pročitajte više