KVIZ Znate li što znače ove hrvatske riječi? Za neke možda niste nikad ni čuli

Foto: Shutterstock

NEDAVNO su krenule nove sezone popularnih TV kvizova. Mnogi gledatelji nestrpljivo čekaju svaku epizodu Milijunaša, Potjere ili Superpotjere, a zbog pitanja postavljenih u kvizovima nerijetko se povede rasprava na društvenim mrežama. 

Mnogi Hrvati tada se hvale kako su načitani i čude se kako natjecatelji ponekad ne znaju odgovore na neka pitanja. Primjerice, prošlog su se tjedna mnogi gledatelji žalili zbog pitanja u Milijunašu u kojem je natjecatelj morao odgovoriti kolika je, prema FIFA-inim pravilima, udaljenost linije ruba šesnaesterca i s njom paralelne gol-linije. To je bilo pitanje za 10.000 eura, a mnogi smatraju da je prelagano za taj iznos.

To nije bio jedini takav slučaj - rasprava oko laganih i teških pitanja u kvizovima nastavlja se iz tjedna u tjedan. Tim smo vam povodom pripremili jedan kviz u kojem možete provjeriti koliko ste zapravo načitani i koliko prvenstveno znate značenja hrvatskih riječi, a onda sve ostalo. 

Vjerojatno ste se nekad našli u situaciji kad ste željeli ili morali zvučati pametno. Ili je jednostavno netko u razgovoru s vama upotrijebio neku riječ koja vam se činila ekstra pametna. Ili možda komplicirana. 

Najduža hrvatska riječ

Neke hrvatske riječi vam je možda i teško izgovoriti a da ne polomite jezik. Jedna od takvih riječi je zasigurno prijestolonasljednikovičičinima, što je ujedno i najduža hrvatska riječ. Ako se ne računaju samo imenice u nominativu jednine i glagoli u infinitivu, najduža hrvatska riječ je prijestolonasljednikovičičinima (30 slova), nastala od prijestolonasljednikovica (u kvizu provjerite znate li značenje ove riječi).

Kad smo već kod toga, ovo su još neke jako duge hrvatske riječi:

antisamoupravnosocijalistički - 29 slova
ezofagogastroduodenoskopija - 27 slova  
samoupravnosocijalističkoga- 27  
najneindustrijaliziranija - 25 slova

A sad napokon krenimo na kviz. Neke riječi koje smo izdvojili možda će vam biti malo nepoznate, neke možda ipak koristite u svakodnevnom govoru, a za neke možda nikad niste čuli i imat ćete sto upitnika nad glavom. Javite nam rezultate u komentarima.

Više ovakvih kvizova možete pronaći OVDJE.

Pročitajte više