Lambchop, jedan od najboljih "americana" sastava, u utorak svira u Zagrebu

LAMBCHOP, jedan od ponajboljih "americana" sastava, nastupit će u utorak u zagrebačkom Kinu SC.

Taj vrlo cijenjeni i hvaljeni bend iz Nashvillea, koji stvara začudnu kombinaciju countryja, soula, jazza, indie-rocka i avangardne buke, ponekad broji i petnaestak članova. Predvodi ga pomalo uvrnuti gitarist i pjevač Kurt Wagner koji je grupu osnovao ranih 90-ih, dok je bio zaposlen kao postavljač parketa, čime se, uostalom, bavio i sve do prije nekoliko godina.

Instrumenti kojima se članovi Lambchopa služe protežu se od akustične i električne gitare, klavira i violončela do klarineta, saksofona i glazbala sklepanih u kućnoj radinosti.

Tekstovi pjesama su melankolični i često nadrealni, a govore o primjerice, samoubojstvu, ljubavi, kuglanju, lošem LSD tripu ili pak o čovjeku koji svaki puta kada zapali cigaretu tuđi upaljač nenamjerno spremi u vlastiti džep.

Pjesme su otpjevane ili pak samo izgovorene specifičnim Wagnerovim glasom: baritonom na granici šapata koji se ponekad protegne do visokoga falseta.

Sve to čini Lambchop jednim od najneobičnijih bendova proizašlih iz tzv. "americane" ili "alt-countryja", glazbenih stilova koje svakom novom pločom proširuju i obogaćuju stvarajući svoj prepoznatljivi muzički izričaj.

Iako daleko poznatiji u Europi nego u Americi, nedavni nastup na tv-showu popularnog Conana OBriena, mogao bi ispraviti i tu nepravdu i donijeti Lambchopu zasluženu slavu i popularnost, ali i poneki dolar više i na rodnom im kontinentu.

Prvi album "I Hope Youre Sitting Down" izdali su 1994., a uslijedili su "How I Quit Smoking" (1996), Thriller (1997), zatim izvrsni "What Another Man Spills" (1998), pa najkomercijalniji "Nixon" (2000), da bi 2002. izašao "Is A Woman", introspektivni album zasnovan na zvuku klavira.

Lambchop u Zagreb dolaze u sklopu turneje kojom promoviraju svoja dva najnovija, nedavno istovremeno izašla albuma "Aw Cmon" i "No, You Cmon", koje je većina rock-kritičara proglasila remek-djelima i glavnim kandidatima za ponajbolje albume 2004. godine. Zagreb je jedini grad u ovom dijelu starog kontinenta (tzv. istočna Europa) koji se našao na itinereru Lambchopove turnere, što je dodatni razlog za njihove poklonike, ali i znatiželjnike, da se u utorak upute u Kino SC koje je, dva dana prije koncerta, već gotovo rasprodano.

Lambchop u Zagreb dovode vrlo aktivna Agencija SC i KSET, klub u koji često i rado navraća krema svjetske alternativne i americana glazbe.

Pročitajte više