Lana Mandarić pred Doru: Ako pobijedim, voljna sam podići i kredit za Eurosong

Foto: Ante Photography

HRVATSKA uskoro bira predstavnika na Eurosongu 2024., koji se u svibnju održava u Švedskoj. Na Dori će se ove godine natjecati 24 izvođača, a Index svima njima uoči natjecanja postavlja deset istih pitanja.

Danas je na naša pitanja odgovarala Lana Mandarić, koja se na Dori predstavlja s pjesmom More.

Što je presudilo tvojoj odluci da se prijaviš na Doru?

Otkad znam za sebe gledala sam Doru i oduvijek sam željela nastupiti na njoj. Prošle godine sam bila prva rezerva, a sada ću na Dori nastupiti sa svojom autorskom pjesmom, ujedno i prvim singlom kojim se predstavljam publici, pod nazivom More.

Je li tvoja pjesma namjenski napravljena za Doru, odnosno kako je nastala?

Dogodila se sasvim spontano, za vrijeme mog nastupanja u glazbenom showu SuperStar. U pauzi između dva nastupa nastala je najprije melodija, a uskoro i tekst. Odmah mi je bilo jasno da ima potencijala za ovakav tip natjecanja. Nisam puno razmišljala i brzo sam odlučila prijaviti se na Doru. Sretna sam što je pjesma prepoznata i što imam priliku izvesti je na velikoj sceni.

Tri razloga zbog kojih bi baš ti trebala pobijediti na Dori?

Prije svega zato što se radi o neobičnoj i slojevitoj pjesmi, zanimljivoj zbog toga što uključuje više glazbenih stilova. Drugi razlog je to što je vokalno izuzetno zahtjevna, a znamo da Dora i Eurosong vole snažne i specifične vokale. Treći razlog je to što procjenjujem da bih mogla odlično proći na Eurosongu s obzirom na njene visoke pozicije u recenzijama Dore od brojnih fanova Eurosonga u inozemstvu.

Po čemu se tvoja pjesma razlikuje od ostalih?

Pjesma ima netipičnu melodijsku liniju, poglavito u refrenu, koji se ističe velikim vokalnim skokovima. Nismo slijedili uobičajene komercijalne standarde o tome kako bi trebao izgledati tipični i zarazni hitić koji osvaja na prvu. Mi smo se više vodili idejom catchy momenta kako bi je ljudi odmah zapazili po svojoj neuobičajenosti.

Tko je po tebi bio najbolji predstavnik Hrvatske na Eurosongu ikad?

Maja Blagdan.

Ako pobijediš na Dori, jesi li voljna uložiti vlastita sredstva u eurovizijski nastup?

Naravno, u slučaju pobjede spremna sam uložiti i vlastita sredstva u eurovizijski nastup. Budući da sam studentica, voljna sam podići i studentski kredit za tu svrhu. 

Koji je tvoj marketinški plan za Eurosong ako pobijediš na Dori?

Marketinške planove ću prepustiti stručnjacima u tom području. Najviše što sama mogu dati za svoje uspješno predstavljanje je dobra izvedba na stageu.

Ako pobijediš, kako ćeš se istaknuti na Eurosongu?

Istaknut ću se prije svega svojim vokalom i scenskim nastupom, za koji vjerujem da upotpunjuje sve ono što želim publici predstaviti ovom pjesmom.

Zašto Hrvatska u pravilu ne ostvaruje dobre rezultate na Eurosongu?

Hrvatska ne ostvaruje dobre rezultate na Eurosongu jer uvijek ulazimo u to natjecanje s predrasudama i predumišljajima. Naime, mi uvijek kalkuliramo što bi te godine bilo pametno poslati na Eurosong umjesto da se više orijentiramo na specifičnosti i kvalitete pjesama koje se natječu na Dori.

Što ćeš ti učiniti drugačije od predstavnika prethodnih godina?

Ne zamjeram ništa posebno hrvatskim predstavnicima prethodnih godina jer je uspjeh na Eurosongu rezultat ukupnih napora svih onih koji su uključeni u projekt Dora, a ne samo odabranih glazbenika koji daju sve od sebe. Sigurna sam da ću i ja u slučaju pobjede dati sve od sebe.

Pročitajte više