Lane Garrison dirljivim video-spotom izbjegao tešku zatvorsku kaznu?

LANE GARRISON, mladi holivudski glumac široj javnosti poznat po ulozi "Tweenera" u TV-seriji "Zakon braće", po svemu sudeći neće dugo robijati zbog izazivanja prometne nesreće u kojem je stradao jedan njegov suputnik.

Garrison je jučer pred losanđeleskim sudom odgovarao za incident koji se zbio 2. prosinca, a prilikom kojeg se Garrisonovo terensko vozilo zabilo u drvo. Zajedno s Garrisonom je bilo troje tinejdžera. 17-godišnji Vagahn Setian je poginuo, a teško su ozlijeđene dvije 15-godišnjakinje koje su Garrisonu pravile društvo.

Garrisonu, koji je tijekom nesreće bio za volanom, je policija ustanovila dva puta veću količina alkohola u krvi od zakonski dopuštene. Također su mu u krvi pronađeni tragovi kokaina.

Troje zlosretnih tinejdžera je glumca srelo na benzinskoj postaji, a on ih je kasno navečer odveo na zabavu. Nesreća se dogodila kada je s automobilom odlazio da bi nabavio još alkohola.

Garrison je, inače, rodom iz Dallasa u Texasu, a u tinejdžerskim danima je bio sklon sitnim krađama. Prema njegovim vlastitim riječima ga je na pravi put izveo vlč. Joe Simpson, baptistički svećenik široj javnosti poznat kao otac i menadžer Jessice i Ashlee Simpson.

Garrison je priznao krivnju, a jučer se na sudu odvijala rasprava o kazni. Roditelji i rodbina žrtava su zahtjevali da se strogo primjene zakonske odredbe, te Garrison osudi na višegodišnju robiju. S druge strane su Garrisonu u prilog svjedočili prijatelji i rodbina, tvrdeći kako je potekao iz problematične obitelji te kako se dan-danas nije riješio emocionalnih i psiholoških posljedica teškog djetinjstva.

Sudac Elden Fox je na kraju stao na stranu Garrisonovih odvjetnika te donio rješenje kojim će se presuda donijeti tek nakon što Garrison provede 90 dana u zatvoru. Svrha pritvora je "promatranje" od strane psihijatara i psihologa koji bi trebali utvrditi da li je Garrison sposoban odslužiti uvjetnu kaznu ili ga se mora zatvoriti.

Većina pravnih stručnjaka drži kako će Garrison nakon 90 dana biti slobodan čovjek. Suca je, kako mnogi smatraju, pridobio dirljivim video-spotom u kojem koristi vlastiti slučaj kako bi svoje mlade fanove upozorio na opasnosti vožnje u pijanom stanju i pozvao ih da ne čine njegovu grešku.

Roditelji ubijenog Setiana su, pak, razbješnjeni jer je po njihovom mišljenju "glumac glumom izmanipulirao sud". Takve stavove dijeli i dio kalifornijske javnosti, koju tangira nedosljednost kalifornijskih sudova, pogotovo kada se usporedi 23 zatvorska dana za Paris Hilton koja nije ni mrava zgazila s 90 dana  Garrisonu koji ipak ima nečiji život na duši.

D.A.

Pročitajte više