Parazita mnogi smatraju jednim od najboljih filmova ikad. Ušao je u filmsku povijest

Foto: Press

JUŽNOKOREJSKI film Parazit ušao je 2020. godine u povijest: osvojio je četiri Oscara, uključujući i onaj za najbolji film, postavši prvi film koji nije na engleskom jeziku koji je osvojio tu nagradu. Jutros je objavljena vijest kako je zvijezda filma Lee Sun-kyun (48) pronađen mrtav u svom automobilu u Seulu. U filmu je glumio oca Park Dong-ika u bogatoj obitelji Park.

Za Parazit su kritičari još 2020. godine govorili da je jedno od najboljih ostvarenja u 21. stoljeću. U fokusu filma su nejednakosti između bogatih i siromašnih slojeva korejskoga društva kroz priče dviju povezanih obitelji. Članovi siromašne četveročlane obitelji spletkarenjem se uvlače u imućnu obitelj te se, predstavljajući se kao međusobno nepovezani, visoko kvalificirani pojedinci infiltriraju u domaćinstvo i upleću u neočekivane događaje.

Radnja filma

Sve počinje s tinejdžerom Ki-woom, koji krivotvori sveučilišnu diplomu kako bi se zaposlio kao nastavnik kćeri iz bogate obitelji. 

Parazit počinje u podrumskom stanu obitelji Kim, s prozorima koji jedva vire iznad zemlje. Takvi suterenski stanovi karakteristični su za korejska urbana područja poput Seoula, a iako je dom Kimovih ispod zemlje, oni i dalje žele vjerovati da su iznad nje.

Njihov stan je na rubu prihvatljivog te odražava stanje te obitelji - zlobno, ali puno nade. Dok Ki-woo lovi tuđi Wi-Fi signal, njegova obitelj slaže kutije za pizzu kako bi nešto zaradili. 

 

Cijela obitelj potom se infiltrira u kuću bogate obitelji Park, a u početku je zabavno promatrati kako glumi da se jedva poznaju. Potom dolazi do zapleta, a priča o dva doma na različitim dijelovima društvene ljestvice dobiva treći element.

Prva domaćica Parkovih se vraća i otkriva da njen muž živi u bunkeru ispod imanja. Kad zatraži pomoć majke Kimovih u nastavku skrivanja, ova to s gnušanjem odbija jer smatra da se ne može uspoređivati s onima koji žive od ostataka bogate obitelji.

Nakon toga počinje bitka dvije obitelji za više mjesto na društvenoj ljestvici. Jedino što se filmu zamjeralo bilo je trajanje od dva sata i 12 minuta.

Redatelj je dočekan kao junak

Parazit je djelo južnokorejskog redatelja i scenarista Bonga Joon-hoa. Osim Lee Suna, u filmu glume Cho Yeo-jeong, Park Seo-joon, Park Su-dam, Song Kang-ho, Jeong-eun Lee i brojni drugi.

Nakon dodjele Oscara 2020. redatelj Joon-ho nije mogao sakriti sreću zbog osvojenih kipića. Fotografije na kojima se njegovi Oscari "ljube" bile su među najvećim hitovima na X-u (bivšem Twitteru). 

Simpatije gledatelja prikupio je i kad su ga kamere snimile dok se ispričavao ljudima koji su trebali gravirati njegove nagrade. "Žao mi je što ih imam toliko", rekao je.

Nakon povratka iz SAD-a Bong je u Južnoj Koreji dočekan kao junak zbog uspjeha filma. 

Kritika Trumpa

No, jedna osoba nije bila pretjeran fan Parazita ni njegova uspjeha.

Neće vas iznenaditi - bivši predsjednik SAD-a Donald Trump. On nikako nije bio zadovoljan nagradama s dodjele Oscara 2020. godine i to je javno dao do znanja. "Pobijedio je film iz Južne Koreje. U čemu je ovdje stvar? Imamo dovoljno problema s njima. I pored svega toga, zašto ih trebamo nagrađivati?" kazao je tad Trump.

Neon, američki distributer Parazita, odgovorio je tad na Trumpovu kritiku na X-u. "Razumljivo je, on ne zna čitati", napisali su iz kompanije.

Pročitajte više