Let3 predlaže izlaz iz krize: Neka ljudima pomogne bogata Crkva!

S JEDNE strane provokativni i vulgarni, a s druge prvorazredna rock atrakcija, Let3 su nedvojbeno unikatna umjetnička pojava koja ostavi trag gdje god se pojavi, a tako će biti i na Mars festivalu koji će se održati na ljubljanskim Križankama 19. rujna te u zagrebačkoj Tvornici kulture 18. i 20. rujna.

Ideja prvoga Mars Zagreb-Ljubljana Trans Europe Festivala je, kao što samo ime kaže, povezati dva grada i dvije države na programskim, kulturnim, glazbenim, idejnim, te posebno, prijateljskim osnovama. U tome će svojim nastupima pridonijeti mnogobrojni bendovi među kojima Let3, TBF, Kandžija, Diyala, Elvis Jackson, Leelojamais, Morso, Diskurz, Vatra, Ice, Edo Maajka i britanska rock senzacija The Rakes.

Let3 se vraćaju korijenima

Riječki rokeri za ovu priliku pripremaju nešto uistinu posebno. Naime, odlučili su u Zagrebu održati tematski koncert na kojemu će izvoditi pjesme samo sa svoja prva dva albuma "Two dogs fuckin`" i "El Desperado", koja planiraju ponovno "oživjeti". "Naš izdavač Dallas Records je nakon dugog pokušavanja, uspio otkupiti od Helidona naša prva dva albuma koja bi pred kraj godine trebala doživjeti reizdanja", najavio je Damir Martinović Mrle.

Mrle, je kako sam kaže, romantičan, a na pitanje što je najromantičnije napravio odgovara: "Jebao sam se u guzicu s mojim prijateljima". Kad se tome pridodaju ogromni penisi, guzna artiljerija i nazivi albuma "Živa pička" i "Živi kurac", postavlja se pitanje odakle tolika fascinacija genitalijama, na što Mrle odgovara: "Zato što ja imam kurac, a to mi je najfascinantniji dio tijela jer se diže i spušta, a uz to još i pljuje".

Crkva je najvažnija u zemlji

Da su spremni provocirati i raditi što god im padne na pamet svjedoči i zahtjev kojim su tražili da se zabrani rad Katoličkoj crkvi u Sloveniji ili bar da na liturgijama ne sudjeluje svih 12 apostola već šest. Ipak, u Hrvatskoj Crkvu vide kao rješenje ekonomske krize. "Crkva bi puno stvari mogla riješiti jer su jako bogati. Trebali bi se totalno odreći svih plaća i tim novcima riješiti problem studenata, platiti im školarine. Općepoznato je da u zadnje vrijeme otimaju ljudima zemlju govoreći da je njihova. Kada bi bili malo manje licemjerni, i htjeli se uhvatiti u koštac s problemima, mogli bi od novaca koje zarade prodajom te zemlje riješiti sve probleme. Crkva je najvažnija u zemlji i kao takva je rješenje krize", objašnjava Mrle.

Iako na odmoru uistinu odmara, točnije, apsolutno ni o čemu ne razmišlja i ništa ne radi, Mrle i ostatak Leta 3 su prije toga bili poprilično aktivni. Povodom dvadesetog rođendana sastava, Let3 su 20. prosinca 2008. godine promovirali i objavili svoj DVD "Živa pička", kojim su predstavili vizualno izdanje nastupa u "prerušenoj" tvornici papira, riječkoj Harteri, a sada je izašao i audio album koncerta. "Audio album 'Živa pička' je duži od DVD-a jer iz tehničkih razloga na DVD nije sve stalo, a sada je objavljen kompletan koncert s Hartere", dodaje Mrle i najavljuje i daljnje projekte. Svoja prva dva albuma koja će promovirati na Mars festivalu, promovirat će i u svojoj prostoriji za probe. Iako u prostor stane tek 100-tinjak osoba, Let3 su spremni održati onoliko koncerata koliko bude interesa.

Pročitajte više