Lingvist Mate Kapović komentirao naglasak novog voditelja HRT-a

Foto: Marko Lukunic/Pixsell

NAKON što su Vicka Dragojevića, novog voditelja emisije Dobro jutro, Hrvatska gledatelji zasuli kritikama zbog dubrovačkog naglaska koji se čuo u programu, oglasio se lingvist Mate Kapović.

"Sramotna hajka na čovjeka samo zato što je iz Dubrovnika. Usput, ako govorimo baš o naglasku kao naglasku, dubrovački je naglasak daleko bliži formalno propisanu standardnom naglasku od na primjer zagrebačkoga, koji ima suvoditeljica sa slike, a koju nitko ne proziva", napisao je Kapović na Twitteru. 

Vicku je u obranu stala i njegova kolegica Zlata Mück Sušec s kojom je voditelj u četvrtak imao voditeljski debi u emisiji. 

"Čovjek koji je zapalio društvene mreže i portale, ne skandalima ni golotinjom, nego naglaskom. Da, Vicko je iz Dubrovnika. Da, ja sam iz Zagreba. I da, Dobro jutro, Hrvatska je emisija za cijelu zemlju, pa i šire", napisala je na Instagramu.

Zlata i Vicko na kavi dok Leon govori o financijskoj pismenosti. Dobro došao Vicko u ekipu Dobrojutrića!

Objavljuje Dobro Jutro, HrvatskaSrijeda, 29. rujna 2021.

O kritikama na račun naglaska nedavno se oglasio i sam Vicko.

"Važno je naglasiti da radim s našom fonetičarkom Anom, koja strpljivo ukazuje na greške, ispravlja me... A dubrovački naglasak? Neka nam on ostane kao začin, kao mala oznaka da ipak stižem s juga. Naravno, uz striktno poštovanje standardnog jezika. Imamo sreću da smo mala država s puno regija, naglasaka, tradicija i kulture. A to i jest pravo bogatstvo", rekao je za domaće medije. 

Pročitajte više