Livanjska serija o švercanju migranata u kojoj glumi Mate Rimac puni dvorane u BiH

Foto: Press

LIVANJSKA odnosno bosanskohercegovačka serija Balkanika koju je snimila ekipa okupljena oko YouTube kanala Jure i Mate počela se prikazivati. Balkanika, kriminalistička drama o švercanju migranata u Hrvatsku, dostupna je online, a ekipa je materijal pretvorila u film koji trenutno puni kinodvorane u Hercegovini.

U pet epizoda serija prikazuje sudbinu Bakra i Struje, dvojice prijatelja koji se bave ilegalnim prijevozom migranata iz Livna preko Dinare u Hrvatsku. Luki i Ivanu pridružili su se mnogi poznati glumci iz regije poput Slavena Knezovića, Dragana Marinkovića Mace, Mladena Vulića, Uršule Najev, Stipe Radoje, Pere Eranovića...

 

U seriji se pojavljuje i Mate Rimac, kojem je ovo prva uloga u životu. Rimac glumi sam sebe, a u seriji vozi automobilske potjere i driftove.

Youtuberi su napravili seriju

Seriju je stvorila i većim dijelom financirala ekipa okupljena oko YouTube kanala Jure i Mate. Kanal je dobio Srebrni status na YouTubeu, a ukupno je skupio preko 30 milijuna pregleda.

Dečki kažu da je serija Balkanika veliki produkcijski iskorak u odnosu na dosadašnji rad na YouTubeu. Luka Mamuza i Ivan Šagolj, koji su pokrenuli YouTube kanal, oduvijek su sanjali o ovakvom projektu, a s Balkanikom se sve ostvarilo.

"Reakcije publike su sjajne", kaže Luka Mamuza za Index. Dodaje da se premijera Balkanike održala u Livnu, a uslijedila su prikazivanja i u ostalim gradovima u Hercegovini.

Pročitajte više