Ljekarnici pripremili zalihe Viagre za Bajram

MNOGE ljekarne više arapskih zemalja na svojim su skladištima pripremile veće količine Viagre, očekujući znatan porast prodaje toga lijeka nakon završetka svetog muslimanskog mjeseca posta ramazana, izvijestio je u srijedu glasnogovornik farmaceutske tvrtke Pfizer.

Većina ljekarni na Bliskom istoku povećale su količinu kutijica Viagre na skladištima, očekujući povećanu prodaju po završetku posta i prije trodnevne svetkovine ramazanskog Bajrama, na što ih je navelo iskustvo iz prethodnih godina.

"Ljekarnici su ustanovili da je po svršetku posta, na ramazanski Bajram potreba za Viagrom u arapskim zemljama utrostručena", stoji u Pfizerovu priopćenju. "Ljekarnici u Egiptu, Jordanu, Libanonu, Sadijskoj Arabiji, Bahreinu, Kuvajtu, u Omanu i u Qataru primijetili su istu tendenciju." Na temelju podataka kojima raspolaže Pfizer, "više od polovine muškaraca u regiji, u dobi od 40 do 70 godina pati od erektivne disfunkcije, a brojka se poklapa s rezultatima provedenim u međunarodnih razmjerima".

U priopćenju tvrtke se također dodaje da taj "fenomen nije karakterističan samo za arapski svijet". Povećana potražnja za Viagrom tijekom ramazanskog Bajrama može se usporediti sa svjetskom tendencijom povećanja prodaje ovoga lijeka tijekom blagdanskih perioda. U kršćanskim je zemljama prodaja Viagre primjerice povećana za vrijeme Božićnih blagdana.


Pročitajte više