Jednom za svagda: Evo što je sve potrebno znati o uspješnom uklanjanju dlačica

Ilustracija: Index Native/Shutterstock

LJETO kuca na vrata. Glomazna i slojevita odjeća kao što su dugačke hlače i jakne napokon se sprema u ormare, a na prve police stavljaju se lagane, prozračne haljine i kratka odjeća. No otkrivanjem kože dolaze i one na vidjelo - mrske dlačice. 

Čovjek vodi bitku protiv neželjenih dlaka od davnina. Činjenica je da muškarci i žene diljem svijeta troše pozamašne iznose svake godine za uklanjanje dlačica s tijela. Ali i dalje ostaje biološki misterij zašto ipak imamo neke dlake na tijelu, kao što su dlake ispod pazuha, pogotovo jer se toliko trudimo ukloniti ih. Dio potencijalnih razloga zašto je to tako pripisuje se evoluciji. 

Najpoznatiji način uklanjanja dlačica koji se kroz povijest koristio bio je Kleopatrina smjesa na bazi meda i limuna. Nakon nje nastajale su druge metode koje su ipak poznatije masama. To su čupanje dlačica, vosak, elektroepilacija i najbezbolnija među njima, brijanje. Metode su to koje danas daju tek privremene rezultate, a mogu biti i nelagodne uz nuspojave kao što su razvoj pigmentacije i urastanje dlaka.

Vjerovali ili ne, jedna od najefektivnijih metoda danas, IPL depilacija, krenula se razvijati već 60-ih godina prošlog stoljeća. Međutim, tehnologija se postupno razvijala te su prvi uređaji postali komercijalno dostupni u 90-ima. Danas mnogi imaju tu sreću da više ne moraju ići u kozmetičke salone na tretmane, već se ovi mali, spasonosni uređaji mogu koristiti i kod kuće.

Foto: Shutterstock

Tko može koristiti IPL i koje zone tretirati?

IPL uređaji su fantastični saveznici u borbi protiv upornih napasti zvanih dlačice. Funkcioniraju na principu ponavljanja sesija, no moguće je da se rezultati neće odmah vidjeti nakon prvog korištenja. Ipak, nakon nekoliko tretmana dlačice će postati svjetlije i bit će ih puno manje. Postat će ujedno i mekše, baš kao i koža, koja će imati sjaj i glatkoću.

IPL depilacija (eng. intense pulsed light) zapravo je svjetlosna terapija koja se osim za uklanjanje dlačica koristi i u dermatološke svrhe. Uklanjanje dlačica pomoću svjetlosti funkcionira tako da uređaj emitira valnu duljinu koja djeluje na pigment dlake.

Pigment u dlaci apsorbira svjetlost iz aparata, a ona se zatim pretvara u toplinu i ubija stanice koje su zaslužne za rast dlake. IPL uređaj, dakle, koristi zrake punog spektra koje se raspršuju po širem području i time omogućava brže djelovanje.

Preporučuje se IPL depilacijom tretirati gotovo sva područja na tijelu. Najpopularnije zone kod žena su pazusi, bikini područje, noge, gornje usne, ali i brada. Uređaj obično najbolje djeluje kod osoba sa svijetlom kožom i tamnim dlačicama, međutim danas se tehnologija razvila do te mjere da odlično pokriva sve spektre dlačica te boje kože.

Ako su korisnici trudnice, dojilje ili imaju neke kožne probleme te dermatitis, ovakvi tretmani se ne preporučuju, no za veliku većinu IPL uređaj predstavlja spas. 

Foto: Shutterstock

Gdje i kada ćete se riješiti dlačica?

IPL uređaje danas možemo koristiti u privatnosti svog doma, a ova vrsta tretmana ne oštećuje gornji sloj kože, pa nuspojava gotovo ni nema u odnosu na druge metode. Životni vijek prosječnog epilatora je čak 400.000 svjetlosnih impulsa, što odgovara otprilike 22 godina uporabe.

Mnogi se pitaju koliko boli ovaj postupak, a odgovor će ohrabriti mnoge koji nisu dosad koristili ovaj uređaj - skoro pa uopće ne boli. Osjećaj se obično uspoređuje s onima nalik skidanju flastera s kože, laganom štipkanju ili bockanju, a uređaji rade tako brzo da obično jedva ima vremena za registraciju ikakvog osjeta. Važno je napomenuti da svaki kvalitetan epilator ima sigurnosni senzor i omogućuje određivanje intenziteta svjetlosnog impulsa.

Glatke noge, besprijekorni pazusi, uredna bikini zona ili brazilka imperativi su za bezbrižno ljeto. Za ljeto je zato najbolje pripremiti se uz Braun IPL uređaje, koji su klinički testirani i koriste Skin Pro tehnologiju za neprekidno automatsko prilagođavanje nijansi kože.

Braun uređaji imaju mogućnost aktiviranja načina klizanja, što je idealno za tretiranje većih područja kao što su noge. Također, Braunovi uređaji nude mogućnost biranja načina rada koji se kreću od normalnog do nježnog i iznimno nježnog. Idealno je to rješenje za osjetljiva područja. 

Braun IPL uređaji serije 5 sada su na popustu od 35 posto na web stranici sve.hr. Uz kupnju IPL serije 5 dobivate Braunovu majicu na poklon. Ovi vrhunski uređaji pružaju sigurnost, praktičnost i udobnost te su dermatološki testirani i smanjuju dlačice u samo četiri tjedna korištenja.

Foto: Canva/Index Native

Bacite se na posao

Rukovanje kućnim IPL uređajem iznimno je jednostavno. Dovoljno je pratiti preporuke proizvođača. Savjetuje se područje na kojem želimo koristiti IPL temeljito obrijati otprilike 12 do 24 sata ranije. Zatim treba izabrati nastavak za dio tijela s kojeg želimo ukloniti dlačice.

Nakon toga treba uključiti IPL i osloniti se na izbor senzora koji automatski određuje intenzitet prema nijansi kože i dlačica.

Čim je IPL spreman, možemo početi s postupkom. Ako želimo vidjeti odlične rezultate, moramo biti redoviti u korištenju i odraditi nekoliko sesija. Za najbolje rezultate preporuka je koristiti IPL od 4 do 12 tjedana trajanja, jednom tjedno. Primjena bi trebala biti kontinuirana kroz nekoliko tjedana kako bi se ostvario najbolji rezultat.

Budući da je koža nakon IPL tretmana osjetljiva, savjetuje se ne iritirati je i ne izlagati je sunčevoj svjetlosti 24 sata nakon tretmana. Također nije preporučljivo nositi usku odjeću koja može iritirati kožu ili na tretiranu kožu stavljati parfeme, sredstva za čišćenje ili piling. 

Sadržaj donose Index i Orbico u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više