Ljiljana Saucha više ne vodi Vijesti iz kulture: Rekli su mi da trebaju mlada lica

Screenshot: HRT

LJILJANA SAUCHA više neće voditi Vijesti iz kulture, a vijest je objavila na društvenim mrežama.

"Obaviještena sam o svemu prošli petak u 15:05! Urednica redakcije me nazvala i prenijela poruku da od kada kreće nova shema trebaju na ekranu nova, mlada lica. Tu je poruku ona pak dobila od Katarine Periša Čakarun", potvrdila je Saucha za Slobodnu Dalmaciju.

Saucha, kako kaže, ima još 14 mjeseci do mirovine, a na pitanje kakav je njen sljedeći korak, odnosno razmišlja li o pravnim postupcima, kratko je odgovorila: "Kao da će se nešto riješiti".

Na ovu vijest odmah je na društvenim mrežama reagirala i Maja Sever.

>>Sever pisala vrhu HRT-a nakon dolaska Doris Pinčić: Tražimo ukidanje diskriminacije

"Apsolutno ništa nemam protiv bilo koje mlađe kolegice koja vodi neku emisiju na HRT-u. Mislim da HRT-u treba mladih ljudi, ali glasno, jasno i s valjanim razlogom protestiram zbog diskriminacije koja se provodi na javnoj radio televiziji. Zakon o suzbijanju diskriminacije nedvosmisleno kaže da je jednakost najviša vrednota ustavnog poretka i jamči zaštitu od diskriminacije na osnovi dobi. Ne može se netko maknuti s posla zato što ima više od 30 godina", napisala je Sever.

HRT-u smo o svemu poslali upit, a odgovor ćemo objaviti kad ga dobijemo.

Slučaj Ljiljane Vinković

Početkom veljače ove godine dugogodišnjoj zaposlenici i voditeljici na HRT-u Ljiljani Vinković naglo je otkazan angažman u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, a Maja Sever je tad kao sindikalna povjerenica zatražila očitovanje od HRT-a. 

U vrijeme kada je Ljiljani Vinković otkazan angažman na mjesto voditeljice te emisije došla je Doris Pinčić Rogoznica koja je na nacionalni servis prešla s RTL-a. Kako se ubrzo saznalo, sve je to rezultiralo time da je Vinković završila na bolovanju, i to zbog stresa uzrokovanog naprasnim prekidom suradnje.

"Ako je točna odluka urednika da se s ekrana uklone ženske osobe iznad 30 godina, onda je na djelu izravno kršenje Zakona o suzbijanju diskriminacije na osnovi spola i dobi, članak broj 1, i Sindikat novinara RH spreman je podržati kolegicu Vinković ako odluči ući u pravnu bitku. Zahtijevamo i dokidanje dobne diskriminacije koja se mnogo više i češće očituje upravo što se žena tiče. Podsjetila bih vas da je jednakost jedno od osnovnih načela EU-a, a propisi Unije u vezi s nejednakosti među najopširnijima su na svijetu", upozorila je Sever tad u svom upitu koji se tiče činjenice da je Ljiljanu Vinković zamijenila Doris Pinčić Rogoznica.

Ljiljana Saucha

Ljiljana Saucha rođena je 1956. godine. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Bila je novinarka Poleta i suradnica RZ-a od 1979.

Vodila je serije Programa za djecu Moja ulica, Nedjeljno prije podne za djecu, Ljiljana i ostali te radila u razmjeni domaćeg programa. Također, radila je i kao novinarka u Zagrebačkoj panorami. U Mozaičnom programu od 1984. bila je novinarka, voditeljica i jedna od urednica (emisije kao što su Dobro jutro, Hrvatska, Dobar dan, Hrvatska zemlja i ljudi, Hrvatska danas).

Bila je prva voditeljica hrvatskoga lota 1989. u emisiji Fortuna, kao i voditeljica TV aukcije. U programu Za slobodu 1991. uređivala je vijesti, podnevni i večernji dnevnik. Uređivala je i vodila središnji Dnevnik 2000., a zatim i gotovo sve dnevnike i vijesti.

Od 2011. u redakciji je kulture.

Pročitajte više