Je li ovaj album TBF-a najbolji hrvatski album ikad?

Foto: Milan Sabic/Pixsell

Povodom blagdana Dobrojedoknetuku imam poseban članak. Potaknut stalnim upitima za pozitivne misli o hrvatskoj glazbenoj sceni, odlučio sam pisati ljubavna pisma dobroj glazbi jer sam luckast i vrckav. Ili se kaže vrckast?

Zašto ljubavna pisma? Zato što sve što pišem, pišem spontano, iz ljubavi prema glazbi i činjenici da ni jedan jedini medij u hrvatskoj ne govori istinu kad priča o glazbi. Istovremeno, stanje u domaćoj glazbi toliko je opterećeno računicama i korporativnim strategijama. Nemam puno razloga pokazivati pozitivne primjere zbog same količine svakodnevnog smeća koje je PR pričama standardizirano kao kvalitetna glazba.

Čime to rezultira? Nesigurni glazbenici i soft dio publike zoomerskih godina i boomerskih glava uvjeren je da hejtam, što jednostavno nije istina.

Ja samo opažam i kontekstualiziram. Žalim bilo koga kome nije užasna činjenica da naše umjetne zvijezde reklamiraju "bocu za vodu jer im čaša jednostavno nije", mogu "napravit lošu pjesmu jer su slatki pa će curice slušat bez da se trude", misle "da ih autentičnim čini to što nose težinu samih sebe i drugih, a kroz sve to istovremeno druge ozdravljaju" ili koriste svaki mogući trend za samopromociju dok njihove pjesme nemaju veze ni s pameću, a kamoli s tim agendama koje guraju.

La Lana sa #stvarnaja, Nika Turković s feminizmom, Marko Kutlić s ovom “3 cure u jednoj večeri” rokenrol Casanova točkom koju izvodi… Svi imaju nešto.

Zato ću započeti seriju ljubavnih pisama, a budući da ništa ne volim koliko volim glazbu, ta ljubavna pisma ću uputiti kvalitativno i povijesno najboljim domaćim albumima.

Krećem od divnog i predivnog…

Uskladimo toplomjere

Imao sam dovoljno malo godina da nisam još bio svjestan da glazba zapravo postoji. Pojma nisam imao zašto me obuzimaju čudni osjećaji kad čujem Godinama. Što mi se događa kad uleti ona vokalna divota na “izgorio ja” trenutku u Bakljama ivanjskim? Ako Minea toliko sliči na moju tetku, znači li to da sam onda i u tu tetku zaljubljen?

Prva dva temelja manične ljubavi prema glazbi bile su kasete Gold 2000 s Eminemovom facom (tek godinama kasnije sam saznao da je to bio miks The Slim Shady LP-ja i Marshall Mathers LP-ja, i, na svoje golemo oduševljenje, da postoji još njegovih pjesama koje nikad nisam čuo) i ova TBF-ova divota.

Jesam li samo imao sreću da mi je kul starija sestra sasvim slučajno otvorila interes za glazbu diskutabilno najboljim rap albumima u povijesti? Možda.

A možda je u to vrijeme tlo jednostavno bilo plodno za preklapanje popularnosti i kvalitete jer su izvođači još uvijek imali ambicije konceptualnih albuma u koje su upakirali sve što su imali reći.

Genije

Albumom Uskladimo toplomjere Saša, Lvky, Luka i Mladen napravili su najbolji dokument razmišljanja o izgubljenim potencijalima postratnog Splita pogođenog drogom i posljedicama ekonomske krize. Socijalistički neodržive ekonomske strategije i rat Dalmaciju su odsjekli od ostatka države i gurnuli je u impresivan koktel neimaštine, opijata i urođenog cinizma potpomognutog opravdanim životnim okolnostima.

Prije svega, pjesme su fenomenalne

Cijele pjesme su posvećene idealističkom otporu sustavu koji ih je stavio u ovu poziciju, a pogotovo je impresivno koliko TBF tekstove svodi na prizemnu konverzacijsku razinu koja, usprkos tehničkoj arhaičnosti, dan danas udara jednako jako.

Uzmimo nekoliko trenutaka da cijenimo legendarne linije iz perspektive socijalnih guštera iz pjesme Manipulacije koji u 2024. godini vrlo lijepe odnose njeguju s aktualnim glazbenim zvijezdama:

Manipulacije (Part I)

"nemam potribe prljat se u kaljuži politike
debilne spike, kad su mi političari prike
gradit će mi termoelektranu na Jadranu
jer san kupija povoljno nafte u Jordanu
dolaze meni zeleni i pitaju šta je sa zaštitom okoliša
...ja im kažem - PA NIŠTA
a ljubav? ljubav je prilagođavanje emocija fizičkoj potrebi
...a sad odjebi"

Najbolja uvodna linija na cijelom albumu je u Psihijatriji:

Psihijatrija 

"svanulo je, sunce je granulo u sobu
pomislim, još jedan dan manje, bliže grobu"

A ovaj fenomenalan i nevjerojatno emotivan Sašin početak zapleta fabule u Sve se vraća, sve se plaća?

Sve se vraća, sve se plaća

"ona moli boga samo da nije droga
ali je droga, i tko zna zbog čega
on se vata na udicu šta su je grizli mnogi prije njega
totalno se sjeba, di će sad, nema nazad
kad zajašeš konja na magistrali
za Had, jer smeđi prah je vrag
a znatiželjan um njemu je posebno drag
ona ne zna šta će, čas plače , čas je ljuta
dala bi mu život, al do njega više nema puta
onda plet sudbine jedno jutro u šest
gospođo A., policija, imamo tragičnu vijest
više nema ni snage, ni suza, samo jecaj
sjećanja naviru dok čisti Tetejca
od pokojnog muža
OVA NOĆ ĆE BIT RUŽNA
JER UMRIT ĆE ONI ZBOG KOJIH UMIRU DJECA"

Kakvo vrhunsko spisateljstvo. Je li, kad se ove linije izgovore, išta osim ove pjesme bitno?

Tu imamo i suludi Spazam. Ne samo da se protagonist okarakterizirao kao "nervozan i prazan, stari splitski spazam" i našao najbolju riječ koja opisuje njegovo stanje uma - grč bespomoćne reaktivnosti - nego je tu i ova linija:

"grintaviji od Jeremije
kroz život nas vode kemije
i sve je crno, bijelo ili zeleno, jebate led
šta sve nećemo učinit za dovest se u red
da li je pojava božjeg sina
vrjednija od eksploatacije
monstruma cenzure i medija
i eto, grad nam postaje geto
ništa nam nije sveto... al doć će ljeto
pa će sve to na trenutak biti u redu
i poredak stvari, stari, ja ću zavarit u kavezu slučaja i eksperimenata

samo sam uteg na vagi univerzuma

šta sam usrid svemira? nemam mira noćima
dok mi smisao egzistencije nestaje pred očima
čini se, samo šeprtlja u očima
ispravnih i ispranih, dok nam priti '84.
sve je super, hvataj let
zajaši internet i hrli u vrli novi svijet
puši u balon pun informacija
napetost raste, al to je demokracija
i nema straha jer rođena je nacija
novo igralište svjetskih korporacija"

Podsjećam, ovo je izašlo 2000. godine, a da identičan album izađe danas bez ikakvih osvježavanja, bio bi daleko najinovativnija i najbolja stvar koju je domaća glazba dala - možda i uopće.

Kvaliteta i raznovrsnost

I iako nam okolnosti daju kvalitetan povijesni kontekst za promatranje bilo kojeg albuma, centralna kvaliteta nije tužna priča u kojoj je album nastajao, nego kvaliteta koja se nije vidjela samo u težim i očekivanijim temama. Vidjela se i u širem exposéu bogatog karaktera nekoliko mladih nadrkanih Dalmatinaca koji su izuzetno duhoviti, pronicljivi i sposobni napraviti kvalitetno glazbeno djelo.

Pogledajte samo raznovrsnost ove ludosti od albuma:

- izuzetan plesni disco na Geniju s fenomenalnim melodičnim Sašinim brejkom usred versa
- činjenica da vodeći singl traje skoro 7 minuta (!!!!!!!!!!!!)
- frenetična naivnost u Život je lijep
- pomirljiva i pogubljena naivnost s top 3 refrenom na albumu u Pravoj ljubavi
- jako glupa i geekovska Skener s odličnim soničnim eksperimentima i super refrenom
- apsolutno urnebesan Obračun kod Hakikija s toliko legendarnih linija da bi trebali citirati cijelu pjesmu jer je šteta izdvajati prvotnu ideju oko koje su izgradili cijelu priču u kojoj glavnog lika ganjaju Scully i Mulder bez da se spomenu "ubra" sekvenca, skalidana, Hajdukov šal i pokušaj objašnjavanja Dani
- Odjeb je lansiran!!!

Obračun kod Hakikija

Previše sam teksta posvetio stvarima koje nisu Lvkyjev glazbeni rad na albumu, ali najiskrenije ne znam gdje početi jer je ovo do dana današnjeg daleko najoriginalniji album na ovim prostorima; i to upravo zbog vizionarskih semplova i stopostotnog odbijanja praćenja hrvatskih trendova.

Podsjetimo se: na prijelazu stoljeća se hrvatski rap svodio na prijevod američkog modernog rapa u maniri po kojoj zagrebački rap funkcionira i dan danas, samo su liričke oštrice u međuvremenu otupjele i postale korporativne, glazba sporedna, a slušateljima puno zanimljiviji originali koje domaći reperi prevode jer su prijevodi užasni. Osim djeci, za njih je domaći rap zgodan uvod u materiju.

Počevši od instrumentalne Duplozofije, koju bi trebalo staviti uz neki video recentnije hrvatske povijesti - preko euforije i nevjerojatne melodičnosti i skakutavosti nekih pjesama (Genije, Odjeb je lansiran, Život je lijep, Obračun kod Hakikija: pola albuma je moglo ići u singlove) - pa sve do depresivnih vrhunaca koji zvuče toliko tjeskobno da vokali služe samo da dovrše posao.

Poslušajte Manipulacije i Obračun kod Hakikija i recite mi da Lvky nije za skoro 20 godina preduhitrio Kendrickovu To pimp a butterfly i Untitled unmastered soničnu estetiku pod utjecajem jazza i tradicionalističke glazbe.

Top 5 najambicioznijih rap pjesama na ovim prostorima

Poslušajte Spazam i recite mi da Lvky nije iz prvog pokušaja savršeno savladao sve estetske odrednice trip-hopa elektronike i proširio taj teren za toliko elemenata da je ovo automatizmom top 5 najambicioznijih rap pjesama na ovim prostorima.

Poslušajte Genija i recite mi da to nije najikonoklastičniji singl u povijesti hrvatske glazbe. Em pljuje u lice svim odrednicama hrvatskog singla i snagom čiste ambiciozne neumoljivosti istjera apsolutno sve ideje koje je htio staviti u pjesmu, ne žrtvujući ni iotu emocije i catchy potencijala pjesme.

Lvky je u trenutku produciranja ovog albuma već bio priznat producent (Daleka obala, Dino Dvornik, Oliver), a ovo je klasičan primjer nesputane ambicije i izražavanja umjetnika koji je kalio zanat da bi nam mogao prirediti ovakvo nešto. Je li dobro zaradio od ovog albuma? Sigurno, ali s ovakvim rizicima jasno je da to nije bio cilj, samo posljedica.

Albumu koji ima ovoliko dobrih strana teško je izdvajati konkretne mane, najveća bi bila svakako tehnička arhaičnost repanja i par rješenja koja su mogla biti bolja (npr. ulet u refren na Geniju), ali stvarno se radi o sitnicama koje ideje ne čine nimalo manje uzbuđujućima.

A što bi naši glazbenici mogli naučiti iz ovoga?

1. Ne opterećujte se trendovima. Industrijski status quo i percepcija prijemčivosti materijala u skladu s tekućim trendom može zakočiti i najveće potencijale. Radije napravite nešto svojstveno sebi nego da nudite izvedenicu nečega trenutno popularnog.

2. Želimo da budete svoji, ali samo ako ste zanimljivi. Ako ste dosadni kao što većina vas, nažalost, jest, izmislite neki zanimljiv alter ego jer imamo vremena samo za najbolje.

3. Idite do kraja. Imate ideju napraviti album koji zvuči kao osamdesete? Wow, revolucionarno, inovativno. A zašto to želite? Ako je vaša glazba trendy lakomisleni pop, jesu li svi njeni elementi dosegli vrhunce u kontekstu trendy lakomislenog popa? Znate li uopće što karakterizira osamdesete van površnih estetskih odrednica? Što vam se sviđa u pjesmama koje vam se sviđaju?

Zašto baš to? Temelji li se vaša želja na činjenici da je estetika osamdesetih trendy ili ste spremni dubinski istražiti smjer u kojem želite ići? Dodaje li vaša glazba išta toj estetici ili je vaša pjesma samo još jedna pjesma koja tako zvuči? Zašto uopće radite glazbu? Zašto je estetika osamdesetih najbolji vessel za izražavanje vaših osjećaja? Zašto osjećate te osjećaje? Tko ste vi? Ima li života poslije logauta s Instagrama? Razmislite za dobro svih nas, ali ponajprije vaše dobro.

4. Inzistirajte na kvaliteti. Ne, sve što vam je ikad palo na pamet nije vrijedno pažnje javnosti, a pogotovo ne uz honorare koje dobivate za tu pažnju.

Nemamo vremena za vaš ego

Je li ovaj album izvrstan zato što je smiješan? Zato što je hrabar? Zato što je deprimirajuć? Zato što je introspektivan? Zato što ima gomilu inventivnih glazbenih rješenja? Zato što je iskren? Zato što je vrijedan sociološki dokument? Zato što se sjajno igra emocijom slušatelja svim elementima?

Zato što ga apsolutno ne zanima hoće li ti se svidjeti? Zato što je jasno da su oni sami sebi postavili najviši standard kvalitete i inovativnosti i bez dosezanja tog standarda ne bi nikad izbacili album?

Nemojte si raditi protuuslugu i tražiti od sebe išta manje, nemamo vremena za vas i vaš ego.

Ako sve to uspijete imati na umu, možda ćete biti omiljeni izvođač nekom djetetu koje skače po kauču tijekom prime time političke emisije koju gledaju roditelji. A u trenu kad se slučajno pojavite da biste izveli neki svoj Odjeb je lansiran, dijete se uzbudi i pjevuši, a roditelji polude kad vide što njihovo zalutalo jagnje sluša u slobodno vrijeme.

I preko 20 godina kasnije možda dobijete ljubavno pismo od tog djeteta. Lajk, šer, koment, naučite Uskladimo toplomjere napamet!

Pročitajte više