"Lupinizam" by Lupino: Umjetnik iznad svog vremena

Foto: HAA

"Lupinizam ili stvaralačka strast" glavna je tema izložne našeg poznatog fotografa i umjetnika. Lupino je predstavio i otvorio svoju izložbu "Lupinizam" by Lupino u predvorju velike koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. Njegovu izložbu je podržalo Ministarstvo kulture, a zamjenik ministra Alen Kajmović, uz akademika Tonka Marojevića svojim je govorom otvorio izložbu.

Sve okupljene zabavljali su Zdenka Kovačićek, Miroslav Ćiro Gašparac, Žiga i bandisti, virtuoz na usnoj harmonici Tomislav Goluban te drugi. Posebna gošća bila je Lupinova velika obožavateljica Ana koja je poručila kako je "Lupinizam" prije svega "priča o potrazi za davno izgubljenim domom, to je saga o potrazi za korjenima koji sežu do samih zvijezda. Umjetnik koji neumoljivo istražuje tko je, i odakle dolazi doživljava nepovratnu transformaciju i ne može više jednako gladati na svijet novim očima".

Ana je u svojem govoru i istaknula sljedeće: "Najnovija Lupinova djela svjedoče o umjetničkoj transformaciji njega samog – od već prepoznatljivog i svjetski uspješnog izričaja putem fotografije, zaranjajući u nove tehnike, izranjajući još neviđenim izvanserijskim i naprosto izvanzemaljskim formama izričaja. Lupinova nova umjetnost donosi novi multiosjetilni i višedimenzionalni spektakl"

Izložba je besplatno otvorena za javnost, a na otvorenje su stigli brojni Lupinovi poklonici, te partneri iz Hrvatske autorske agencije koja je zaštitila i brine za Lupinov opus, a izložbu i vi možete besplatno pogledati do 3. ožujka 2016.

Zbog osebujnog stila mnogi Lupina nazivaju Picassom ili Dalijem, a svi se slažu da je svojom umjetnošću daleko ispred svoga vremena. S obzirom na istančan osjećaj za senzualnost, ljudsko tijelo mu je i dalje glavni motiv, a njegove deformacije trebaju upućivati na različite nepravilnosti s kojima se današnje društvo susreće. 

Život je lijep - Lupinizam

Posted by Stephan Lupino on Monday, December 7, 2015

Osim tjelesnog motiva koji uglavnom obilježava slike i skulpture, Lupino također izrađuje i konceptualni namještaj u kombinaciji drveta i metala, a nekoliko zanimljivih primjeraka izloženo je i u Lisinskom.

Pročitajte više