Lupino otvorio prvu izložbu nakon korone u Sloveniji

Foto: Krunoslav Ćosić

STEPHAN Lupino večeras je otvorio izložbu slika i skulptura u slovenskom gradu kulture Lendavi.

Prva je to izložba, kako nam kaže hrvatski umjetnik, nakon korone u Sloveniji. Izložba u Lendavi, čiji su organizatori Galerija-Muzej Lendava i Hrvatsko kulturno društvo Pomurje, bit će otvorena za posjetitelje od 11. lipnja do 31. listopada 2021. godine.

Izložbu su došli pogledati i ministar Darko Horvat te slovenska ministrica kulture Majda Širca.

Ovog ljeta Lupino će izlagati i u Zagrebu, u Gliptoteci HAZU-a, a izložba će biti otvorena 8. srpnja ove godine.

"Žena je moja vječna inspiracija", kaže nam umjetnik, koji u svom izražaju misli na budućnost svijeta nakon korone. U tom zanosu nastale su i skulpture poput Majke hraniteljice i Žene masline.

Sredinom prošle godine Lupino je svojem rodnom gradu Varaždinu donirao skulpturu Majka hraniteljica. Impozantna skulptura, čija visina s podestom doseže čak četiri metra, postavljena je ispred Sveučilišta Sjever, a simbol je obnove u postvirusnom periodu te predstavlja odmak od kataklizme i apokalipse prema nečemu pozitivnom.

Također, njegova skulptura Žena maslina ima simbolično značenje žene hraniteljice. 

"Stari Grci i Rimljani maslinovo su ulje nazivali tekućim zlatom koje teče sa zemlje u nebesa, pa sam i ja Ženu maslinu simbolički zamislio kao zlato", pojasnio nam je Lupino krajem prošle godine dok je impozantno djelo još uvijek bilo u izradi.

Pročitajte više