Misterij star 20 godina: Zašto je gay žigolo ubio Versacea, a nekoliko dana kasnije i sebe?

Screenshot: Youtube/Splash

U LIPNJU 1997. godine cijeli je svijet potresla vijest o tragičnoj smrti slavnog dizajnera Giannija Versacea.

Iako su od njegove smrti prošla puna dva desetljeća, motiv za njegovo ubojstvo još nije rasvijetljen, a priču o njemu je u fokus javnosti ponovo donijela nova serija Rayana Murpheya "The Assassination of Gianni Versace" koja je dio njegovog serijala "American Crime Story".

Serija, u kojoj glavne uloge tumače Edgar Ramirez, Penelope Cruz i Ricky Martin, počinje ubojstvom dizajnera, a onda se vraća ispričati njegovu životnu priču. Premijera je najavljena za početak iduće godine.

Versace je ubijen iz pištolja ispred svoje kuće u Miami Beachu kad mu je presudio Andrew Cunanan, poludjeli obožavatelj za kojeg se kasnije pisalo da je gay žigolo kojeg je na ubojstvo potaknula osveta kad je saznao da boluje od AIDS-a.

To se ipak pokazalo neistinitim nakon obdukcije Cunanana koji se samo osam dana kasnije ubio istim pištoljem kojim je ubio i Versacea. Odgovoran je za smrt još četvero ljudi, a u trenutku smrti imao je samo 27 godina.

Budući da nije ostavio nikakvo oproštajno pismo, motivi njegovih ubojstava nikad nisu objašnjeni.

Nakon što su se u javnosti pojavile prve najave za seriju o Versaceovom ubojstvu, ubrzo je reagirao njegov posljednji ljubavnik Antonio D'Amico koji je sa slavnim dizajnerom proveo 15 godina.

On se osvrnuo na scenu u kojoj Ricky Martin u naručju drži mrtvog Giannija i istaknuo da se to u stvarnosti nije tako dogodilo.

"Ta je scena smiješna. Nisam tako reagirao. Možda je to bila redateljska sloboda. Bilo je kao da mi se krv sledila. Vidio sam njegovo tijelo na stepenicama i sve mi se zamračilo", ispričao je on za Observer.

Naglasio je također da ne misli da postoje nekakvi dublji motivi za ubojstvo njegovog partnera, a porekao je i da je svog ubojicu Versace znao od ranije.

"Nikad se nisu poznavali, puno toga je izmišljeno. Nesreća je bila što je Gianni umro, nesreća je što ga je taj tip ubio, sve se to nesretno dogodilo", rekao je Guardianu.

Redatelj se ipak ne slaže s tako jednostavnim objašnjenjem.

"Ima tu dubljih razloga zašto je on ubijen i zašto je netko dopustio da on bude ubijen. Ne govorimo ovdje samo o konkretnom zločinu, već i o ideji, o političkim tonovima. Jedan od razloga zašto je Cunanan mogao u miru putovati zemljom i birati svoje žrtve koje su uglavnom bili homoseksualci je homofobija koja je vladala u to vrijeme", rekao je za Variety.

Motive njegovog ubojstva mediji su povezivali i s talijanskom mafijom. Razlog tomu bila je činjenica da je njegovo ubojstvo hicima iz blizine u glavu i vrat podsjećalo na mafijaške egzekucije, a pokraj njega je pronađena mrtva grlica koja je služila kao potpis ubojice, piše Daily Mail. 

Dva visoko rangirana člana mafije tvrdila su nekoliko godina kasnije da je Cunananu bilo namješteno ubojstvo, a da ga je u stvari ubila mafija kojoj je pomagao pri pranju novca. 

"Poznavao sam Giannija 24 godine, a 15 godina smo bili u vezi. To da je imao veze s mafijom je najgluplje što sam ikada čuo. On nikad u životu nije bio u banci, nije znao ni ček ispuniti, pa kako bi onda prao novac?" rekao je tom prilikom Antonio D'Amici. 

Te tvrdnje ipak nikad nisu dokazane, a policija je nakon smrti Andrewa Cunanana zatvorila slučaj.

Nakon njegove smrti iza njega je ostalo izgrađeno modno carstvo koje je preuzela i nastavila voditi njegova sestra Donatella.  

Pročitajte više