Maloča: Neovlašteno prikazani Brešanovi "Svjedoci"

PRODUCENT Brešanova filma "Svjedoci" Ivan Maloča u otvorenom pismu hrvatskim javnim glasilima upozorio je danas da je zagrebački nacionalni tjednik "Globus" nelegalno došao do kasete filma "Svjedoci" te ju nelegalno prenio preko granice i neovlašteno ju prikazao.

Maloča ističe kako kaseta "Svjedoka" koju Globus posjeduje može biti izvorom piratskih kaseta filma koje će se pojaviti na tržištu, što može srozati kinematografsku i videodistribuciju filma u Hrvatskoj, BiH, Srbiji i Crnoj Gori.

"Oštećeni mogu biti svi autori, glumci i djelatnici", istaknuo je Maloča i pozvao "Globus" da više to ne čini i da kasetu vrati nepresnimljenu.

"Globusovi" reporteri u Banjoj Luci gledali su Brešanove "Svjedoke" s Gordanom i Dušanom Zec, sestrom i bratom koji su 1991. preživjeli u Zagrebu ubojstvo oca, majke i sestre te o svemu za nacionalni tjednik od 5. ožujka načinili reportažu "Svjedoci pred svjedocima".

Producent filma napominje kako je zagrebački Interfilm jedini vlasnik filma "Svjedoci" a HRT vlasnik tv serije.

Film "Svjedoci" Vinka Brešana na nedavno održanu filmskom festivalu Berlinaleu nagrađeni su specijalnim priznanjem "Ekumenskog žirija" i nagradom "Peace Film Award".

Pročitajte više