Mama podnijela tužbu: "Da sam znala da beba ima Downov sindrom, ne bih rodila"

Foto: Facebook

EDYTA MORTEL (33) čiji je sin Aleksander rođen s Downovim sindromom, tuži britanski Zavod za javno zdravstvo tražeći odštetu od 1,6 milijuna kuna jer liječnici nisu proveli testove koji bi pokazali da će njen sinčić biti rođen s Downom.

"Da sam to znala, sigurno bih prekinula trudnoću", kaže.

Edyta koja je zatrudnjela 2014. godine, tvrdi da je već pri prvom pregledu tražila da se provede test koji bi otkrio postoji li mogućnost da rodi dijete s Downovim sindromom. Bila je sigurna, tvrde njeni odvjetnici, da je test proveden, a tek kad je rodila dijete, otkrila je da nije tako te da su liječnici u dokumentima naveli da je ona odbila testiranje.

Odvjetnici Zavoda za javno zdravstvo tvrde suprotno: da je Edyta odbila testove, a zatim nakon Aleksanderova rođenja "gorko požalila".

"Uvijek sam znala da želim taj test. Razgovarala sam s babicom o tome, pogledala brojne snimke, dobro sam se informirala. Nikad nije bilo šanse da to odbijem", uporna je Edyta.

Njena odvjetnica Clodagh Bradley objasnila je da bi skeniranje otkrilo da postoji veliki rizik od Downova sindroma te da bi daljnji testovi to potvrdili.

"Liječnici bi joj ponudili pobačaj, a ona i njen partner, Aleksanderov otac Lukasz Cieciura su se dogovorili da bi u tom slučaju prekinuli trudnoću", kaže odvjetnica.

Odvjetnik Zavoda za javno zdravstvo Michael de Navarro tvrdi da se Mordel vjerojatno predomislila između razgovora s babicom i pregleda, dodajući da nije rijetkost da se majke predomisle oko toga jer takvo skeniranje povećava rizik od pobačaja.

"Sigurno je znala da test nije obavljen, a morala je znati da nije dobila nalaze koji bi potvrdili da nema rizika od toga", istaknuo je on za Daily Mail.

Pročitajte više