Manekenka koja ruši predrasude: Hrvatska missica diplomirala na švedskom sveučilištu

Foto: Erik Sigvardsson/Privatni album

IAKO ju je hrvatska javnost upoznala kao prvu pratilju Miss Universe Hrvatske 2011. godine i predstavnicu na natjecanju za Supermodel svijeta, lijepa švedska Hrvatica Katica Rakuljić u posljednje se vrijeme posvetila svom obrazovanju i uspješno srušila najčešću predrasudu o manekenkama, onu da ne mogu biti i lijepe i pametne.

"Prije mjesec dana diplomirala sam na Sveučilištu Gothenburg nakon što sam tri godine studirala javnu upravu i ekonomiju. To mi je u posljednje vrijeme uzimalo svo slobodno vrijeme. Uživala sam u studiranju i zbog toga sam uza sve studirala i marketing", ispričala nam je simpatična Katica, koja je rođena u Splitu, no kao dijete je s roditeljima otišla u Švedsku.

Uz studij je radila kao manekenka, no zbog fakultetskih obveza uglavnom je radila u Švedskoj.

"Dok sam studirala nisam mogla putovati na duže vrijeme, po tri mjeseca i više kao što je inače slučaj. Radila sam zato u Švedskoj, gdje sam  zaštitno lice za modnu kuću Ted&Teresa već preko godinu dana. Nedavno sam i snimala kampanju za LaRos, koji ekskluzivno prodaje talijanske brandove u Švedskoj. Ovih dana ću snimiti editorijal i naslovnicu za EMAL Lifestyle Magazine, koji će se moći kupiti u Dubaiju, Americi i Norveškoj", ispričala nam je.

Nakon što je preuzela diplomu, spremna je za snimanja diljem svijeta. Sedam mjeseci je živjela u Meksiku, gdje je radila kao manekenka.

"Zbog toga sam prošle godine prije Božića bila u Meksiku na odmoru, jer obožavam sunce i more, a toga baš nema u Švedskoj", rekla nam je.

Zbog ljubavi prema toj zemlji odlučila je ove godine naučiti španjolski, a sigurna je da će 2016. godina biti puna putovanja. Već ima dogovoreno kraće snimanje u Cape Townu, a nakon toga će vidjeti što dalje.

"Manekenstvom se bavim već godinama i zbog njega sam živjela u dosta zemalja. Osim u Meksiku, bila sam u Pekingu i Hong Kongu, na Floridi i u Dubaiju. Upoznala sam ljude i radila poslove o kojima sam prije samo maštala", rekla je.

Iako danas ima diplomu, manekenstvo je ono čime se željela baviti od najranijih dana.

"Kad sam bila mlada kao i druge cure sam sanjala o tome da i ja budem missica i manekenka, da obiđem svijet i da budem u reklamama i magazinima. Bilo mi je važno dokazati sebi da je sve moguće ako imaš želju. Ja sam uvijek bila takva osoba, pozitivna i s velikim snovima. Obožavam sve dobro što dođe s manekenstvom kao što su putovanja, volim biti ispred kamere, pozirati i raditi to što volim", tvrdi.

Dodaje da s time dolazi i odgovornost jer je uzor drugim djevojkama koji imaju taj isti san.

"Zbog toga mislim da je jako važno pokazati im da je sve moguće ako si pozitivna osoba i imaš povjerenje u sebe. Važni su disciplina, rad i inteligencija. Bez obzira na to kakvu karijeru izabereš, je li to modeling ili nešto drugo, vjerujem da je školovanje jako važno i predstavlja veliko ulaganje u sebe. Ljepota u kombinaciju s inteligencijom je snaga", zaključila je. 

Pročitajte više