Manipulacija lajkovima: Evo u što se pretvorila stranica "Uživo iz zagrebačkih tramvaja"

Screenshot: Facebook

DO PRIJE nekoliko mjeseci nije baš bilo jednostavno mijenjati ime Facebook stranica, no to se promijenilo. Oni koji su napravili stranice još 2009. godine jedva su dočekali da im moderniziraju ime, a neki drugi brzo su počeli zloupotrebljavati ovu opciju.

Primjera za to ima nekoliko, a vjerojatno najpoznatiji je stranica "Uživo iz zagrebački tramvaja", koja je bila jako popularna pa ste je vjerojatno i vi lajkali. Ako odete provjeriti kako se ta stranica sad zove, mogli biste se neugodno iznenaditi.

Naime, stranica na kojoj su se dijelile šaljive fotografije iz zagrebačkih tramvaja, unazad mjesec dana postala je dio predizborne kampanje te sad nosi naziv "Uživo iz slučajne države", a usmjerena je protiv aktualne vlasti.

Stranica ima gotovo 100.000 lajkova, a većina tih ljudi lajkala ju je još dok je nosila staro ime. Zbog Facebookovih algoritama vjerojatno nisu još vidjeli nijednu njenu objavu pa ne znaju u što se pretvorila.

Još jedna takva stranica je "A JBG Desilo SE" koja je započela kao stranica s raznim zafrkancijama i sramotnim videima, a potom se polako počeo provlačiti politički sadržaj. Posljednjih tjedana na stranici se objavljuje isključivo sadržaj usmjeren protiv SDP-a. 

Pročitajte više