Marija Husar o otkazivanju HRF-a: Žao mi je, to je dobar i kvalitetan festival

NEOČEKIVANA odluka o otkazivanju ovogodišnjeg Hrvatskog radijskog festivala šokirala je hrvatske glazbenike. Gotovo nema člana naše glazbene scene koji nije barem jednom nastupio na HRF-u u 15 godina njegova postojanja. Odluka o otkazivanju došla je samo nekoliko dana nakon najave da će se festival održavati dvaput godišnje, u ljetnom i zimskom periodu.

 "Ništa neobično, takva su vremena"

"S obzirom na ozbiljnost trenutka i na tragu analitičkih promišljanja, Organizacijski odbor 15. Hrvatskog radijskog festivala donio je odluku da se Festival ovog ljeta ipak neće održati. Odluka je bila emotivno teška, ali racionalna i odgovorna prema svima koji su uključeni u projekt HRF", riječi su kojima je Juraj Hrvačić direktor festivala objavio odluku o "preskakanju" ovogodišnje festivalske sezone.

Tony Cetinski koji je osvajao nagrade na HRF-u u nekoliko navrata, od 2003. do 2006. godine, izrazio je nadu da ova odluka nije trajna. "Ništa neobično, takva su vremena. Zbog recesije su prvo nastradali budžeti za promociju pa je teško naći solidnog sponzora. Bit će bolje dogodine", rekao nam je Tony.

 "Mi ćemo se potruditi da na neki drugi način plasiramo pjesme"

Maja Šuput, redovita je na HRF-u posljednjih nekoliko godina i iako još nije ništa osvojila, kaže da joj je to jedan od najdražih festivala. Žao mi je zbog Hrvatskog radijskog festivala, meni je to jedan od najdražih festivala, no evo, Bože moj, kriza je pogodila i veće industrije, žao mi je, i nadam se da će HRF opet stati na noge pa da svi možemo zajedno plesati i zabavljati se", rekla nam je Maja.

O ukidanju ovogodišnjeg HRF-a oglasio se i Sandi koji je još davne 1998. godine osvojio Grand prix festivala za pjesmu "Sunce moje to si ti". "Mi ćemo se potruditi da na neki drugi način plasiramo pjesme. Osjećam lagano tugu zato što je bilo lijepih trenutaka na tom festivalu", kaže Sandi koji ovih dana u studiju snima pjesme.

"HRF ima svoju glazbenu tradiciju"

Boris Novković dobio je 1999. godine nagradu žirija glazbenih urednika za svoju pjesmu "Branim se" što mu je bio posljednji nastup na tom festivalu. "Ja sam zadnji put na HRF-u bio 1999. godine i festivali više nisu dio moje stvarnosti. Za mene oni više ništa ne znače, ne predstavljaju mi nešto bitno. Što se Hrvatskog radijskog festivala tiče, on ima svoju glazbenu tradiciju. Jedan je od važnijih u hrvatskoj glazbenoj industriji, proizvodio je dosta glazbe od svog postanka do danas", rekao nam je Boris.

Marija Husar koja je s Ivanom Husar 2007. godine osvojila nagradu glazbenih urednika za pjesmu "Ljubav zaslužuje to", bila je zatečena odlukom o otkazivanju. "Jako mi je žao. HRF je dobar i kvalitetan festival, poprimio je razmjere i izvan granica Hrvatske, ali ako su bili toliko realni i donijeli odluku da ga neće biti, poštujem je", rekla nam je Marija. "To je jedan od boljih festivala, ne postoji takav na području Hrvatske. Mogli smo se putem njega izreklamirati, putem radijskih emitiranja doći do publike. Svima nam puno znači, vjerujem da ovo nije njegov kraj", smatra Marija Husar.

Pročitajte više