Marina Abramović (76) završila na tri operacije i u komi: Bolovi su bili nevjerojatni

Foto: Profimedia/EPA

SRPSKA umjetnica Marina Abramović progovorila je za The Guardian o ozbiljnim zdravstvenim problemima s kojima se suočila u proteklih nekoliko mjeseci kada je prošla tri operacije, devet transfuzija krvi te je završila u komi. 

76-godišnja umjetnica završila je u bolnici na operaciji koljena, nakon koje je doživjela plućnu emboliju te je provela šest tjedana na intenzivnoj njezi. 

Odbila opijate 

"Liječnici su mi prvo davali opijate svaka četiri sata i nisam se mogla nositi s tim. Ne mogu piti alkohol ni uzimati lijekove, čak ni aspirin. Želim uvijek osjećati sve u tijelu pa sam ih prestala uzimati. Bolovi su bili nevjerojatni, ali znala sam da će mi ovo omogućiti da se brže oporavim, jer sam iskoristila svu svoju snagu volje i sve što sam naučila da brže ustanem iz kreveta. Inače bih možda još uvijek bila tamo", izjavila je. 

"Neprestano sam razmišljala o vlastitoj smrti" 

Inače, svjetski poznata umjetnica često se u svojim konceptualnim radovima bavi upravo tematikom smrti. Tako je u jednom od svojih performansa, koji je održala prije 21 godinu, ležala gola na podu jedne galerije, dok je na sebi držala ljudski kostur, a sada kaže kako uživa u životu. 

"Jako je smiješno. Neprestano sam razmišljala o vlastitoj smrti. Napravila sam ovu operu 7 smrti Marije Callas u kojoj umirem sedam puta na pozornici, ali trenutno samo živim! Ne želim se baviti bilo kakvim kosturima. Jučer sam napravila kruh od maslina! Nikad prije nisam kuhala. Vesela se budim, cijeli dan pjevam. Imam 76 godina, u studenom ću napuniti 77. Što da radim? Trebam li sjediti doma i čekati mirovinu?", izjavila je. 

Pročitajte više