Martin Scorsese: Volio bih ponovo snimati niskobudžetne ulične filmove

LEGENDARNI američki redatelj Martin Scorsese rekao je u intervjuu za ShortList.com kako umire od želje da ponovo snimi niskobudžetni, ulični film. Već razmišlja o dva projekta koja bi se uklopila u taj okvir, no detalje još uvijek nije bio spreman podijeliti.

Što manje novaca, to više kreativne slobode

"Kada se na film potroši golema količina novaca, postoji isto toliko golemi pritisak, ogromna odgovornost. Kada radiš jeftinije filmove, imaš i puno više kreativne slobode za napraviti ih onako kako misliš da bi trebalo. Nadam se da ću opet tako raditi", kaže redatelj čiji su filmovi osvojili ukupno čak 15 Oscara. Možda najvažniji i najduže iščekivan je onaj za najbolju režiju za film "Pokojni" iz 2006. godine. "Osvajanje tog Oscara nije me promijenilo. Niti malo. Jednostavno radim najbolje što mogu, snimam onaj film za koji osjećam da sam se na neki način povezao. To znači da na filmu mogu raditi dvije godine, svakodnevno, a onda raspravljati o njemu, podržavati ga i prihvaćati kritike. A onda se kreće s novim, ako se može."   

Budućnost u 3D tehnici

Martin Scorsese trenutno radi na projektu o Franku Sinatri. Još uvijek se dorađuje scenarij za taj film koji će, prema redateljevom mišljenju biti vrsta kombinacije njegovih velikih uspjeha, filmova "Dobri momci" i "Aviator".

"Nije lako napraviti film o čovjeku koji je promijenio cijelu predodžbu o Amerikancima s talijanskim podrijetlom. Nadam se da će na kraju struktura filma biti sličnija "Dobrim momcima". Kao i "Aviator", i ovaj se film bavi samo određenim periodima u životu lika. Moramo se potruditi napraviti mladog, starijeg, sredovječnog i jako ostarjelog Sinatru. To je prilično zeznuto", objašnjava redatelj.

Scorsese kaže da ga je oduvijek oduševljavala 3D tehnika te da bi rado snimio i takav film, u kojemu je vrijeme apstraktno, ali je zato prostor vrlo stvaran. "Trodimenzionalni efekt mora poslužiti za naglašavanje dramatičnosti, a ne samo da time 'šamaramo' publiku. Mislim da možda to mogu postići. Možda će generacija moje kćeri, koja sada ima 10 godina, moći razmišljati na taj način."

Kao glumce s kojima bi volio raditi, slavni redatelj navodi Johnnyja Deppa, Georgea Clooneya, Brada Pitta i Tobeya Maguirea.  Možda će baš neko tih imena biti naslovno u budućem Scorseseovom 3D hitu.
 

Pročitajte više