Martina Tomčić: Prijemni za glazbenu školu pala sam 2 puta, nedostajalo mi je talenta

Foto: Instagram

Operna pjevačica i najstroža članica žirija u televizijskim talent showovima Martina Tomčić Moskaljov gostovala je u podcastu Skeep or Beep bravo! radija, gdje je Tatjani Jurić otkrila da čak dva puta nije prošla na prijamnom za srednju glazbenu školu, te kako je "završila" u samostanu kod časnih sestara u Austriji.

"Dva puta nisi prošla na prijamnom za srednju glazbenu školu?" upitala je Tatjana.

"To je tada bio kraj svijeta. Imala sam 14 i 15 godina, s 14 sam bila mlada, s 15 sam bila nedovoljno talentirana. Ne bih htjela suditi, ali naprosto veze i vezice se nisu povlačile, a tada je bio veliki interes za upis djece u glazbene škole, što nije slučaj danas.

Ja sam vjerovala u svoj talent da će biti prepoznat. S 15 nije, sa 17 je bio u Austriji, pa sam tada upisala program za mladu talentiranu djecu, nisam još bila niti maturirala, a upisala sam Akademiju...", rekla je Tomčić i nastavila:

"U Zagrebu mi nisu dali pjevati, pa evo, idem u Graz, a gdje ću živjeti? Dom ne mogu dobiti jer nemam austrijsko državljanstvo. Tata je došao do informacija da tamo postoji samostan časnih sestara koje su Hrvatice i ja sam tamo dobila smještaj i hranu, bilo je to dragocjeno iskustvo..."

Već na početku emisije Martina je priznala Tatjani kako kao kći bivšeg predsjednika Hrvatskog sabora Zlatka Tomčića mora više paziti na sve. "Ja sam dijete političara i onda ti to uvijek ima veću težinu. Ja ne mogu izaći van na prosvjede na cestu, ja nisam građanka u tom momentu nego sam kći bivšeg političara. Ja se zalažem na drugačije načine i malo više promišljam o svemu", objašnjava.

"Definirao me odlazak u samostan s 18 godina"

S godinama je, kaže, počela više promišljati i o kritikama koje kao najstroža članica žirija upućuje kandidatima. "Ja ti talent showove i školu pjevanja od Ivane i mene gledam kao priliku da razvijamo bolje društvo. Samo je jedna Whitney Huston, Mariah i Celine su joj se možda približile...", rekla je.

"Ja da s 18 godina nisam otišla u samostan, mene to iskustvo ne bi definiralo kako je. Djeca moraju znati i što je frustracija i što je neuspjeh. Talent showovi su sjajna prilika da se klinci pripremaju za nešto, da nešto rade, a da to nije ono škola ili zadaća, odnosno nešto što se mora. Na primjer, ako nisi 5.0, ne možeš na rođendan, ako nisi dobila 5 iz testa, ne možeš si kupiti nove tenisice...

Mene je toga strah, ne showova. Druga strana tih showova je ako klinci dolaze s nerealnim očekivanjima, ništa nije napravio, u glavi si je zamislio kako će to izgledati i odjedanput stao na pozornicu i blokirao, ili čak nije nego se prezentirao i očekuje da ćemo mi svi pasti u nesvijest, a ja kažem - Maco to nije dobro! - i onda je on ljut na mene", rekla je Martina.

"Nemaš grč kada to kažeš jednoj ranjivoj mladoj osobi?" zanimalo je voditeljicu.

"Imam i tu sam se jako kroz godine editirala, tu me moj Noa jako editirao. Ja sada ovo radim jako dugo godina, nisam znala, bila sam amater, nisam se educirala na način koju snagu ima moja izgovorena riječ koju upućujem...

Ja i dalje stojim iza svega izgovorenog, svih ovih godina, mislim samo da sam putem malo korigirala intonaciju izgovorenog i kalkuliram malo više, naprosto iskustveno procjenjujem brže i lakše kakvo je tlo s one strane... Nisam bila gruba nego sam bila preiskrena ili predirektna, a na to mlada osoba nije bila spremna", pojasnila je.

Pročitajte više