Masoni u britanskoj kraljevskoj obitelji: Dva princa službeno pripadaju ložama

Foto: Guliver Image/Getty Images

DOK u Hrvatskoj nisu postali sprdnja, masoni su bili jedna od najvećih misterija novijeg doba. Za mnoge se svjetske moćnike oduvijek govorkalo da pripadaju različitim masonskim ložama, a jedna od omiljenih teorija ekipe koja voli zavjere je i ta da je britanska kraljica šefica masonima u Engleskoj. 

To ipak nije točno. Veliki meštar masonske lože u Velikoj Britaniji je kraljičin rođak, princ Edward, vojvoda od Kenta. Princ Edward i kraljica Elizabeta su rođaci po očevima. Kraljičin otac, kralj George VI. i otac princa Edwarda, princ George su bili braća, obojica djeca kralja Georgea V. i kraljice Mary.

Povijest ih piše istim imenom George jer je kraljičin otac, princ Albert, uzeo ime George kada je okrunjen za kralja.

Vojvoda od Kenta je rođak kraljevskoj obitelji i preko svoje majke, princeze Marine od Grčke i Danske, koja je bila rođakinja princu Philipu, koji je rođen kao princ Grčke i Danske. 

Edward je mason već 55 godina, a samo je 2017. godine odradio 20 angažmana koji su bili povezani sa slobodnim zidarstvom. Masonskoj loži se pridružio na poziv grofa od Scarborougha koji je tada bio veliki meštar.

I muž kraljice Elizabete, princ Philip, nalazi se u ekipi. On je član mornaričke lože već 67 godina. 

Pet je britanskih kraljeva u prošlosti bilo u masonskim ložama. Najpoznatiji od njih je svakako otac kraljice Elizabete, kralj George VI.

Pročitajte više