Mate Janković o statusu splitskog konobara: "Zbog njih imaš plaću, ovo je opasno i glupo"

Foto: Facebook

KUHAR Mate Janković osvrnuo se na status splitskog konobara o turistima koji je u veoma kratko vrijeme postao hit na društvenim mrežama.

Iako je, kaže, siguran da su namjere splitskog konobara bile dobre te zna da svi ugostitelji iza kulisa znaju komentirati neke goste i njihovo ponašanje, Janković smatra da je pisanje statusa o tome neprimjereno. "Veći je problem što taj status viralno nalazi odobravanje, a ta vrsta ponašanja je potencijalno opasna i štetna za naš turizam", smatra Janković čiji status prenosimo u cijelosti.

"Mali osvrt na 'duhovito' napisan tekst o gostima koji svojim izborom da dođu i borave u našoj zemlji direktno utječu na naš standard.

Za početak, tekst uopće nije duhovit. Šta ima duhovito u tome da komentiraš gosta koji je jedini razlog zbog kojega imaš radno mjesto na kojem dobijaš plaću za svoj rad. Opis posla: uslužna djelatnost. Kako bi se vi osjećali da ste GOST u nečijoj kući i on nakon što odete napiše post o tome sto misli o vašoj "vrsti". Vjerojatno vam ne bi bilo ni drago ni smiješno.

Gosti imaju opcije. Vjerovali ili ne, ima lijepih zemalja na ovoj planeti koje će biti više no sretne primiti gosta i sa osmjehom mu uzeti novac koji je spreman potrošiti. Ne moraju biti tu, ali ako jesu, učinimo sve da ih zadržimo. Ljudi su se došli zabaviti, omogućimo im to sa osmjehom i bez ciničnih komentara.

One goste koji krše zakon i svojim ponašanjem dovode druge u opasnost sankcionirajmo te ovisno o stupnju prekršaja zabranimo povratak.

Ova nacija u velikom dijelu živi od turizma i jako puno poreza od kojih živi država dolazi iz te grane. Niste valjda mislili da živimo od HŽ-a? (Ta i takve državne firme su razlog velikih poreza i jedan od bitnih razloga zašto konobar i kuhar nema veću plaću)

Ne poznajem dečka koji je to napisao niti mislim da su mu namjere bile loše, ali kad ovako nešto izrečeno postane viralno te nailazi odobravanje kod šire publike onda mi to postaje opasno i glupo.
Turistička smo zemlja. Ovo nije primjereno.

P.s. Dečko ima literarnog dara."

Podsjećamo, splitski konobar se u tekstu pod naslovom "Napojničke agonije u tri čina" osvrnuo na svoja iskustva s turistima iz različitih zemalja te na njihove navike ponašanja u restoranima i navike u ostavljanju napojnica.

Pročitajte više