Matthew Perry u memoarima pisao o ketaminu: "Tu drogu su slobodno mogli zvati Matty"

Foto: Profimedia/EPA

MATTHEW Perry umro je od posljedica konzumacije ketamina i utapanja. Toksikološki nalaz utvrdio je da je uzrok smrti 54-godišnjeg glumca bio akutni učinak ketamina, a čimbenici koji su doprinijeli smrti uključuju bolest koronarne arterije i učinke buprenorfina (koristi se za liječenje poremećaja upotrebe opioida). Smrt se smatra nesretnim slučajem.

>> Otkriven uzrok smrti Matthewa Perryja

Perry je autor memoara Friends, Lovers, and the Big Terrible Thing u kojima je pisao o ketaminu. Napisao je da je infuzije ketamina primao dok je bio u švicarskoj klinici za rehabilitaciju tijekom pandemije.

"Osjećao sam se kao da umirem tih sat vremena"

"Ketamin je bio vrlo popularna ulična droga 1980-ih. Sada postoji sintetički oblik, a koristi se iz dva razloga: za ublažavanje boli i kao pomoć kod depresije. Slobodno su je mogli nazvati Matty", napisao je. Opisao je proces terapije.

"Odveli bi me u sobu, posjeli, stavili mi slušalice da mogu slušati glazbu, zavezali bi mi oči i stavili mi infuziju", napisao je glumac. Dodao je da se tijekom primanja infuzije osjećao kao da umire tih sat vremena. 

"Pomislio sam: 'To se događa kada umreš.' Ipak bih se stalno prijavljivao za to sranje jer je bilo nešto drugačije, a sve što je drugačije je dobro. Uzimanje ketamina je poput udarca u glavu ogromnom lopatom sreće. Ali mamurluk je bio težak i nadjačao je lopatu. Ketamin nije bio za mene", napisao je u memoarima. 

Međutim, iako je u memoarima rekao da nije ketamin za njega, prema izvješću Perry je neko vrijeme odlazio na terapiju infuzijom ketamina. Išao je svaki drugi dan, no liječnik je prije šest mjeseci odlučio da nije potrebno da ide tako često. Perry je, piše u izvješću mrtvozornika, bio trijezan 19 mjeseci prije smrti.

Medicinski istražitelj Raffi Djabourian kazao je kako ketamin ostaje u tijelu do tri, četiri sata te da ta terapija nije mogla izravno dovesti do njegove smrti i da postoje indicije o dodatnim dozama ketamina, koje su potencijalno premašile propisane doze ketamina.

Pročitajte više