Maturante na ispitu iz hrvatskog dočekalo pitanje o tjestenini. Znate li vi odgovor?

Foto: NCVVO/Sandra Simunovic/PIXSELL/

PROŠLOG tjedna pisao se prvi dio ispita iz predmeta Hrvatski jezik na državnoj maturi, a brojnim maturantima najviše pažnje privukao je zadatak o tjestenini. Naime, dio zadataka na ispitu iz Hrvatskog jezika odnosi se na razumijevanje pročitanog teksta, a maturanti su morali pokazati znanje o razumijevanju recepta za kuhanje tjestenine.

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je zadatke i rješenja ispita iz Hrvatskog jezika, a ovako je glasio zadatak vezan za tjesteninu, koji je uz sebe vezao tri pitanja koja ukupno nose tri boda, piše Srednja.hr.

Nakon pročitanog teksta, znate li odgovoriti na pitanja koja su bila postavljena maturantima na ispitu?

Neki maturanti su za ovaj zadatak rekli da je prelagan i da su to poklonjena tri boda.

"Polazni su tekstovi bili većinom iz antike i srednjeg vijeka, najteži je bio zadatak gdje je polazni tekst bio Osman. Ukupan dojam bi i meni i mojim kolegama mogao biti bolji, ispit je mogao biti lakši s obzirom na okolnosti u kojima smo se zadnje dvije godine školovali – malo online, malo uživo", rekao je Anteo, učenik Pazinskog kolegija - klasična gimnazija, te dodao da mu je tekst s tjesteninom bio najlakši.

S njim se složila i Gabrijela iz Pakraca.

"Zadatak s tjesteninom je bio sprdnja, čitali smo o pripremi tjestenine, ali ujedno je bio i najlakši zadatak ikada, tri boda su zagarantirana. Savjetujem budućim maturantima da što više rješavaju stare mature jer su sve na istom principu i bit će im lakše učiti", poručila je ona.

Odmah nakon napisanog ispita maturanti su na TikToku krenuli objavljivati snimke u čijem središtu je upravo kuhanje tjestenine. 

"Napokon znam kuhati tjesteninu, zahvalna sam maturi", našalila se jedna tiktokerica.

"Ako ništa, barem sam naučila kako skuhati savršenu tjesteninu", složila se druga.

Pročitajte više