Ovaj hit McCartney je smislio u snu. Stvari o popularnim pjesmama koje niste znali

Foto: Profimedia

NASTAVLJAMO priču o malo poznatim detaljima o jako poznatim pjesmama. 

Sheryl Crow - All I Wanna Do

Poznati hit Sheryl Crow isprva je imao potpuno drugačiji tekst, ali onda je njezin bend u knjizi slučajno pronašao malo poznatu pjesmu pjesnika Wyna Coopera i odlučio iskoristiti gotovo cijeli tekst u pjesmi.  

"Posjetili su trgovinu rabljenim knjigama u Pasadeni i naišli na moju knjigu poezije. Donijeli su je kod Sheryl i predstavili joj moju pjesmu Fun, koju je otpjevala uz glazbu. Nisam bio tamo, ali rekli su mi da je upalilo", rekao je Cooper. 

Crow je pjesmu otpjevala uz malo promjena, a Cooper i danas dobiva tantijeme na račun svoje "malo poznate pjesme". 

Rednex - Cotton Eye Joe

Iako je mnogi znaju kao veliki hit švedske trash dance skupine Rednex, radi se o pjesmi koja je postala popularna još davne 1861. godine, tijekom Američkog građanskog rata, iako mnogi smatraju da je nastala i ranije. 

Nije najjasnije što bi točno značilo "cotton-eyed", ali tumačenja je mnogo. Od toga da je Joe bio slijep, da je oslijepio od alkohola, da je bio crnac s plavim očima ili da je imao sifilis. 

No, pjesma se održala i prilično je bizarno da je zapravo najpopularnija u ovoj smiješnoj dance verziji benda koji se, osim ovom, proslavio i pjesmom s najduljim naslovom - The Sad But True Story of Ray Mingus, the Lumberjack of Bulk Rock City, and His Never Slacking Stribe in Exploiting the So Far Undiscovered Areas of the Intention to Bodily Intercourse from the Opposite Species of His Kind, During Intake of All the Mental Condition That Could Be Derived from Fermentation.

Louis Armstrong - What a Wonderful World

Još davne 1968. Louis Armstrong postao je službeno najstariji izvođač koji se popeo na vrh britanske ljestvice hitova, a radilo se o pjesmi po kojoj ga mnogi i danas znaju. 

Pjesmu What a Wonderful World snimio je dva mjeseca prije svog 67. rođendana. 

Radiohead - How To Disappear Completely

Tijekom snimanja albuma Kid A, Thom Yorke bio je zabrinut zbog još jedne turneje na koju je Radiohead trebao krenuti. 

O tome je razgovarao sa svojim dobrim prijateljem, pjevačem REM-a, Michelom Stipeom, koji mu je rekao svoje metode nošenja s pritiscima dugih turneja. 

"Nisam tamo, to se ne događa", rekao mu je Stipe i to je Yorkea inspiriralo da napiše pjesmu How to Disappear Completely.

Adriano Celentano - Prisencolinensinainciusol

Celentano je jedan od najpoznatijih talijanskih zvijezda svih vremena, a njegov veliki hit vjerojatno ste čuli na radiju. Ako se niste posebno koncentrirali na tekst, možda vam je promaknuo detalj da se radi o apsolutnim besmislicama koje ne znače apsolutno ništa. Samo zvuče kao engleski. 

The Beatles - Yesterday

Melodija pjesme Yesterday nešto je što je Paul McCartney osmislio u snu. Kad se probudio, bio je uvjeren da je podsvjesno nekome ukrao pjesmu. 

Budući da nije bio siguran, snimio je demo i puštao je gomili drugih bendova kako bi provjerio je li im slučajno ukrao pjesmu.  

Coolio - Gangsta's Paradise

Gangsta's Paradise je jedna od rijetkih pjesama pokojnog repera u kojoj nema psovki. 

Razlog za to vrlo je jednostavan. Naime, Stevie Wonder uvjetovao mu je da je to jedini način da mu dopusti korištenje samplea njegove pjesme "Pastime Paradise". 

Johnny Cash - Hurt

Kada je čuo da Johnny Cash i Rick Rubin namjeravaju obraditi njegovu pjesmu Hurt, Trent Reznor je pristao, ali bio je siguran da će konačni rezultat biti više štos nego prava pjesma.

No, nakon što je čuo što su snimili, priznao je da su mu zasuzile oči, da se naježio i šutke slušao pjesmu za koju tvrdi da mu nakon ove obrade više ne pripada. 

Ed Sheeran - Thinking Out Loud

Kada mu je prijateljica iz djetinjstva, Amy Wadge, rekla da ne može otplatiti hipoteku, Ed Sheeran rekao joj je da mu pomogne napisati pjesmu Thinking Out Loud, što bi joj, postane li hit, moglo financijski pomoći. 

Pjesma je postala ogroman hit i samo u Velikoj Britaniji ostvarila trostruku platinastu nakladu. 

Happy Birthday to You

Tekst i notni zapis pjesme pojavili su se još 1893., a melodija je utemeljena ne tradicionalnoj pjesmici Good Morning to All. Sestre Patty i Mildred J. Hill dugo su vremena smatrane autoricama ovog klasika, ali mnogi muzikolozi ne bi se složili s time, već tvrde da su sestre malo plagirale čak tri starije pjesme, od kojih je jedna i Good Morning To All Prestona Warea Orema. 

I da, i dalje govorimo o najsmješnijoj pjesmici svih vremena.  

Kompanija Summy 1933. službeno je postala vlasnik nekoliko aranžmana, a 1988. otkupio ih je Warner/Chappell Music, koji je nastavio inzistirati na tome da nitko ne može otpjevati ovu pjesmicu bez da im plati. Godinama su zarađivali 5000 dolara dnevno ili dva milijuna godišnje, bilo to zbog korištenja na TV-u, filmu, radiju ili tijekom bilo kojeg javnog izvođenja. Budući da je i samo autorstvo upitno, mnogi su u tome vidjeli problem. 

No, sud je svemu napokon stao na kraj nakon što je ustanovljeno da Warner/Chappell već neko vrijeme nemaju prava na naplatu jer nakon što autor umre, mora proći 70 godina prije nego što pjesma postane javno dobro. To se dogodilo, ali problem nije bio u godinama, već u činjenici da se prava koja su otkupili nisu odnosila na tekst i melodiju, nego na konkretan aranžman za klavir. Iako je objektivno dugovao puno više, Warner/Chappell na kraju se nagodio i platio 14 milijuna onima kojima su naplatili za korištenje pjesme. 

U nastavku možete pogledati dokumentarac o tome kako je "spašena" pjesma koju svi pjevamo.   

Pročitajte više