Mediteranski stil - opušteni interijeri

SVAKOG vrućeg ljeta gradski asfalt napuštaju svi koji si to mogu priuštiti, te se "rijeke" ljudi svakodnevno sele na jug kako bi "laganini" uživali u ljepotama morskih prizora.

Plavetnilo mora i neba, zelenilo šuma, bijele stijene koje kao da pozivaju na izležavanje na suncu........... sve je to čarolija Mediterana. Pa ipak, tu magiju eksterijera lako je prenijeti i u interijer. Odabirom pravih materijala, boja i uzoraka - vaš dom postaje morska oaza.

Započnimo sa odabirom boja. Plavetnilo Jadranskog ili Egejskog mora, ljubičaste nijanse irisa, ljubičica, patliđana, bijeli zidovi kuća na grčkim otocima poput Santorinija, zelenilo borova, maslina, metvice, žuti optimizam sunca i sočnih limuna, toplina terracotte, crvenilo rajčica i makova, a ne smijemo zaboraviti ni zagasito crvenu boju vina - izbor je velik.

Živite li u prostoru manje kvadrature preporučljiv je odabir svijetlih i hladnih tonova koji će ga vizualno povećati, dok će tamne i tople boje učiniti veliki prostor udobnijim.

Bijelo-plava kombinacija tradicija je ovog podneblja, a ujedno će svakom prostoru podariti svježinu. Želite li je malo 'začiniti' toplijim bojama, u interijer unesite žute i crvene detalje poput jastučića, vaza, cvijeća...

Iako su zidovi mediteranskih interijera najčešće grubo ožbukani i obojeni u bijelu (ne)boju, ne treba zazirati i od nešto aktivnijih nijansi. Shema sastavljena od zlatno-žutih i maslinasto-zelenih tonova u kombinaciji sa drvenim namještajem i podovima od terracotte - uvijek je dobro rješenje.

Kako bi zidove dekorirali bogatim teksturama, dovoljno je boju umjesto valjkom nanijeti spužvicom te na taj način kreirati efekt valova. Druga opcija su morski deseni (ribe, zvijezde, rakovi) naslikani pomoću šablona. Odlučite li se za iluzionizam na zidovima, ovo podneblje obiluje zavodljivim prizorima koje možete 'prenijeti' u interijer.

Namještaj koji predstavlja mediteranske krajeve izrađen je od drva, pletene trstike, kovanog željeza, a u novije vrijeme sve više dolaze i egzotični materijali poput bambusa, ratana, tikovine koji u ovu priču unose i dodir eklekticizma. Iako tradicija često diktira jednostavnost i ravne linije pokućstva, uvijek se nađe mjesta i za bogato dekoriranu garnituru od kovanog željeza koja će krasiti terasu dugi niz godina budući da je izrađena od izuzetno trajnog materijala.

Prozračnost je trajno 'in', barem što se obalnih krajeva tiče, stoga bi se i zavjese trebale uklapati u takav koncept. Dezeni mogu biti različiti - cvjetni, geometrijski, apstraktni.

Poželjno je da tkanine za posteljinu, prekrivači i ukrasni jastučići budu od prirodnih materijala - pamuka, lana, svile - kako bi koža 'lakše disala', naročito za vrijeme nesnosnih vrućina.

Šećer za kraj ove mediteranske priče su detalji u prostoru. Keramičke zdjele i lonci za cvijeće, svijećnjaci od bračkog kamena, ukrasi od školjaka....

Danica Maričić

Pročitajte više