Među najjezivijim turističkim atrakcijama Slavena našla se i jedna iz Hrvatske

Foto: Instagram/Youtube

MNOGI su turisti zadovoljni odmorom u kojem se izležavaju na plažama i razgledaju simpatične gradske zanimljivosti, no ima i onih koje zanima nešto malo mračnije. 

Slavenske zemlje imaju puno toga ponuditi onima s malo morbidnijim ukusom, a neka bi vam mjesta mogla priskrbiti ozbiljne noćne more. Jedno od njih nalazi se i u Hrvatskoj. 

Ovo je sedam najstrašnijih mjesta koje vam Slaveni imaju ponuditi, piše Slavorum.

1. Napušteni sovjetski cirkus, Moldavija

Stari komunistički cirkus u moldavskom gradu Kišinjevu izgrađen je početkom osamdesetih, a danas su od njega ostale ruševine. Cirkus je zatvoren 2004., ali i prije toga nije bio osobito održavan. 

Zavirite li u njega, poluraspadnuta građevina obrasla mahovinom te nizovi praznih stolica i neobične ilustracije po zidovima i podovima mogli bi vas natjerati da se naježite.

2. Podvodni muzej na Krimu

Ovo se mjesto naziva sovjetskom Atlantidom, a nalazi se nedaleko od obale Krima, nekoliko metara ispod površine mora.

Voda skriva pedesetak kipova nekadašnjih komunističkih vođa, napola prekrivenih pijeskom i morskim raslinjem. 

Muzej je osnovao ronilac Vladimir Borumenski koji je 1992. kupio nekoliko slomljenih skulptura i bacio ih pod more, a s vremenom su drugi ronioci dodavali svoje skulpture. 

3. Vražje glave, Češka

Prošećete li se oko češkog sela Zelizyja mogao bi vas dočekati prilično strašan prizor. Usred šume nalaze se dvije goleme kamene glave ljutitih izraza lica. 

Izradio ih je kipar Vaclav Levy, a izložene su tamo od 1850. godine. 

Za usporedbu, visoke su kao četiri prosječna čovjeka. 

4. Crkva Devet Duhova, Češka

U napuštenoj crkvi Svetog Jurja u češkoj Lukovi pronaći ćete mnoštvo jezivih kipova umotanih u bijele kukuljice. 

Crkva je izgrađena 1352., a posljednji je put korištena 1960., no napuštena je nakon što se tijekom mise za pogreb urušio strop. 

Mještani su tad počeli vjerovati da je ukleta. 

Kipove je postavio umjetnik Jakub Harava kako bi privukao turiste, a, prema njegovom objašnjenju, oni predstavljaju sudetske Nijemce koji su živjeli u Lukovi prije Drugog svjetskog rata i redovito molili u ovoj crkvi. 

5. Vodnjanske mumije

U crkvi Svetog Blaža u Vodnjanu nalazi se zbirka relikvija, kao i Vodnjanske mumije svetaca. 

Zbirka relikvija sadrži ukupno 370 relikvija od 250 kršćanskih svetaca, a tamo se nalaze i neraspadnuta tijela. 

Tijela nisu balzamirana niti su ikada bila hermetički zatvorena. Znanstvenici još ne mogu objasniti što je spriječilo raspadanje. Pored tijela sačuvana je i odjeća u kojoj su sveci pokopani. Mumije se nalaze u staklenim ljesovima.

6. Crkva kostiju, Češka

Kapelica u češkom gradu Kutna Hora izgrađena je od približno 40 tisuća ljudskih kostiju. 

Ovi neobični ukrasi nastali su kao posljedica epidemije kuge u 14. stoljeću kad je bilo toliko tijela da nisu stizala biti dolično pokopana, te je kapela ispod crkve trebala poslužiti kao kosturnica. Prema lokalnoj legendi, za nju se trebao brinuti poluslijepi svećenik. 

1870. jedan je obrtnik dobio zadatak izraditi ukrase od ljudskih kostiju, a jedno od najupečatljivijih djela je masivan luster koji sadrži sve kosti iz ljudskog tijela. 

7. Lenjinov mauzolej, Rusija

Točno u sredini moskovskog Crvenog trga nalazi se posljednje počivalište Vladimira Lenjina. Njegovo je tijelo nakon smrti očuvano i izloženo javnosti od 1924. godine. 

Pročitajte više