Mel Gibson: Od najomraženijeg čovjeka u Hollywoodu do najvećeg povratnika

Foto: Press

NAKON što su objavljene nominacije za ovogodišnje Oscare, mnogi su se iznenadili kada su među nominiranim filmovima zatekli i "Hacksaw Ridge".

Njihovo iznenađenje nije bilo vezano za kvalitetu filma jer radi se od kritike odlično prihvaćenoj ratnoj drami koja je tijekom premijere doživjela desetominutne ovacije publike. Razlog je bio redatelj, posrnuli Mel Gibson koji je u vrlo kratkom vremenu od najomražnijeg čovjeka u Hollywoodu dogurao do statusa jednog od najvećih povratnika 2016. i 2017.

Od zvijezde do omraženog luđaka

Njegov strmoglavi pad u nemilost holivudskih moćnika započeo je prije deset godina kada ga je policija zaustavila zbog vožnje pod utjecajem alkohola, a pijani ih je glumac i redatelj počastio antisemitizmom i seksizmom što je u stanju poljuljati i daleko sigurnije karijere od Gibsonove koja je u to vrijeme bila prošarana upitnim glumačkim odabirima, lošom prođom većine njegovih filmova na blagajnama i činjenicom da je dvije godine ranije snimio kontroverznu (ali uspješnu) "Pasiju" koja je podigla prašinu i potegnula pitanje Melovih stavova prema Židovima.

Nedugo nakon toga priču o posrnuću dodatno je začinio pijanim ispadima i snimkom na kojoj smo ga mogli čuti kako tadašnjoj djevojci prijeti silovanjem i fizičkim nasiljem, a sve je to podebljao zavidnom dozom rasizma.

Mnogi su tada vjerovali da Gibson više nikad neće raditi. I dugi niz godina činilo se da su u pravu. "Edge of Darkness" , "The Beaver" i "Get the Gringo" prošli su gotovo nezapaženo, a "Machette Kills" i "The Expendables 3" bile su tek epizodne uloge koja su samo dodatno učvrstile stav da je riječ o karijeri na koju se više ne isplati trošiti riječi.

Letvica je spuštena

Međutim, oni iskusniji ipak nisu odustajali od Gibsona jer unatoč svemu, Hollywoodom upravlja novac, a oni koji iza sebe imaju nagrade, uspješne franšize i goleme uspjehe na blagajnama uvijek mogu pronaći put do iskupljenja. Posebno ako su bijeli muškarci.

Isto tako, Mel Gibson je ime koje je i u najmračnijim trenucima i dalje imalo težinu jer što god mislili o njegovim demonima i ispadima, nemoguće je poreći da se radi o neupitnom talentu, kvalitetnom glumcu i još kvalitetnijem redatelju koji se desetljećima iznova dokazivao kao zlatna koka.

Dodate li na sve letvicu koju su u posljednjih desetak godina spustili likovi kao što su Charlie Sheen, Bill Cosby, Paula Deen, Chris Brown i naravno, Donald Trump, Gibsonov povratak u toplo naručje Hollywooda i više je nego očekivano, a temelje za povratak učvrstio je i sa solidnim krimićem "Blood Father" u kojem se vratio onaj stari ludi Gibson kojeg smo obožavali tijekom osamdesetih i devedesetih u vrhunskim filmovima kao što su "Mad Max", "Lethal Weapon", "Ransom"; "Braveheart" ili "Galipolje".

Deset godina je dovoljno

No, u središtu ove dirljive povratničke priče nalazi se "Hacksaw Ridge", ratni spektakl nominiran u čak šest kategorija (najbolji film, najbolji redatelj i najbolji glumac, montaža, miks i montaža zvuka) koji je sam po sebi priča o iskupljenju čovjeka koji je zamalo uništen. A Hollywood nije jedini koji voli dobru povratničku priču, vole je i fanovi. Štoviše, čak i mnogi vatreni "antigibsonaši" s godinama su se smekšali i zaključili da je talent važniji od skandala i da je deset godina i više nego dovoljno da zaboravimo njegove pijane epizode.

Iako je njegova kampanja iskupljenja bila sve samo ne konkretna isprika za prijašnje grijehe, većina se zadovoljila objašnjenjem jer doznali smo da je imao velike probleme s alkoholom, prošao je kroz težak razvod i danas je potpuno trijezan. Čak i one koji su ustrajali u osudi kratko je poklopio rekavši da nije učinio ništa loše i da se životu čovjeka ne bi smjelo suditi na temelju tih nekoliko trenutaka slabosti. Sve je zaključio gostovanjem kod Stephena Colberta kojem je otkrio što bi poručio mlađem sebi: "Nemoj se toliko baviti malim stvarima, iskoristi sve darove koje ti svijet nudi i potpuno iskoristi svaki dan. Isto tako, mlađem sebi rekao bih da jebeno začepi".

"Ljudi su se umorili sitničavosti oko ničeg. Oko toga da je netko nakon par tekila doživio psihički slom u policijskom autu. Žalim zbog toga. Ispričao sam se, odradio što sam trebao i nastavio dalje. Prošlo je deset godina. Nije to ništa posebno. Sad sam druga osoba. Ono što je ostalo isto je to da mislim da uvijek mogu ispričati priču", rekao je.

Povratnička priča u tri čina

Naravno, odmah nakon što su objavljene nominacije, društvene mreže osule su se negativnim reakcijama onih koji Gibsonu, ali i Akademiji i mainstream medijima ni dalje ne mogu oprostiti toleriranje antisemitizma, rasizma, homofobije i nasilja nad ženama (Oksana Grigorieva tvrdila je da ju je Gibson toliko tukao da joj je razbio zube). Tim više jer ove smo godine imali i Caseyja Afflecka koji se unatoč optužbama za seksualno uznemiravanje također našao među nominiranima.

No, ovo nije preveliko iznenađenje jer Akademija je i prije znala nominirati problematične redatelje kao što su Roman Polanski i Woody Allen koji čine grupicu talenata koji očito zaslužuju drugu priliku.

Bilo kako bilo, osvojio Oscara ili ne, ludi Mel se vratio, rodilo mu se deveto dijete i teško je da će ga buka s društvenih mreža zaustaviti.

Kao što je Lorraine Ali napisala u svom prošlogodišnjem osvrtu za LA Times, svi vole dobro povratničku priču, posebno ako se radi o onoj u tri čina - bijeli mužjak pokazuje da je darovit, posrće zbog oholosti, priznaje svoje grijehe i postaje bolji čovjek.

Pročitajte više