Memoari Ive Tijardovića svečano predstavljeni u Splitu

Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Knjiga Ivo Tijardović, život i vrijeme - Memoari slavnog Splićanina predstavljena je u utorak u Hrvatskom domu te je istaknuto kako bi 2025. i 2026. trebalo proglasiti Tijardovićevim godinama jer on je simbol identiteta i mentaliteta Splita.

"Predlažem da splitsko Gradsko vijeće donese odluku kojom bi se Tijardovićevim godinama proglasile 2025. u povodu 130. godišnjice njegova rođenja, i 2026. u povodu 100. obljetnice premijere njegove opere Mala Floramy", rekao je Marin Kuzmić koji je priredio za objavu memoare hrvatskog skladatelja, literata i dirigenta Ive Tijardovića (1895., Split - 1976., Zagreb).

"Memoari će približiti njegov život mlađim generacijama"

Time bi se omogućilo da se u Splitu izvedu sve njegove opere i operete te prizovu sjećanja na sva događanja u kojima je taj slavni Splićanin sudjelovao, naglasio je.

"Ovi Memoari na 400 stranica imaju dva dijela - u prvom je feljton koji je o njemu prije 40 godina objavila Slobodna Dalmacija, a drugi dio su njegovi zapisi koji su pronađeni u Münchenu, u podrumima kuće unuka Tijardovićevog sina Zvonka", objasnio je Kuzmić.

Dodao je kako taj potomak Tijardovića nije znao da se u kući u kojoj živi desetljećima nalaze vrijedni rukopisi Ive Tijardovića.

"Ivo Tijardović je splitska legenda o kojoj mlađi naraštaji nemaju saznanja te će ovi memoari približiti njegov život i djelo mlađim generacijama", poručio je Kuzmić.

Napisao je i manje poznatu operu Dioklecijan

Osim opera Mala Floramy i Spli'ski akvarel, Tijardović je, kako su podsjetili predstavljači, napisao i manje poznatu operu Dioklecijan. Skladatelj Ivo Tijardović imao je složen život i slojevitu biografiju o čemu se nedovoljno zna, rečeno je na predstavljanju.

Dugogodišnji ravnatelj Sveučilišne knjižnice u Splitu Petar Krolo rekao je kako je Tijardović između dva svjetska rata djelovao u Splitu, u kojem su bile tri političke struje: jedna sklona Beogradu - Orjuna (ekstremna nacionalistička i teroristička organizacija osnovana 1921. u Splitu s ciljem zaštite unitarističke jugoslavenske države), druga je imala hrvatsku orijentaciju dok su komunisti bili treća struja.

"Ivo Tijardović, kojeg je zanimala i politika, za sebe je govorio da je Radićevac i komunist, on nije pravio razliku između toga dvoje", dodao je Krolo, napomenuvši kako je u to vrijeme "Orjuna stvarala probleme Tijardoviću u Splitu."

Tijardović je, kako su podsjetili predstavljači, u drugom svjetskom ratu sudjelovao kao partizan. Muzikologinja Mirjana Siriščević je istaknula da je stvarajući opere, u dilemi treba li dati prednost riječi ili glazbi, Tijardović "prednost dao riječi."

Promocija Tijardovićevih memoara, objavljenih u nakladi Gradske knjižnice Marka Marulića, organizirana je u Koncertnoj dvorani Hrvatskog doma koja nosi ime Ive Tijardovića.

Pročitajte više