Michael J. Fox otvoreno progovorio o borbi s Parkinsonovom bolešću

Foto: Instagram

SA SAMO 29 godina, Michaelu J. Foxu dijagnosticirana je Parkinsonova bolest.

"Iskreno, moja prva reakcija je bila: Napravili ste pogrešku - niste svjesni tko sam ja'', glumac je priznao za Closer Weekly. "Suludo je da se to meni događa, pomislio sam. Dijagnoza me prestrašila i bježao sam od nje", dodao je.

Za neurodegenerativni poremećaj čiji se simptomi polako razvijaju godinama pravog lijeka nema, a mogućnosti liječenja variraju i mogu uključivati lijekove i operacije.

Zvijezda ''Povratka u budućnost'' otkrila je kako se nakon vijesti okrenula alkoholu. "Počeo sam previše piti", rekao je. "Pio sam da uništim to i otjeram od sebe. No zloupotreba alkohola dovela je do tenzija u mom braku, koji je uvijek bio dobar, a nakon tog lošeg perioda, sjajan."

Fox je u braku s Tracy Pollan od 1988. godine i par ima četvero djece. Tracy (58) je uz njega bila cijelo vrijeme. "Moja žena je jednostavno sjajna osoba. Dajem joj puno zasluga za moj način borbe s ovim - također, zahvalan sam joj jer je prekinula moje rane pokušaje da se nosim s time na neproduktivne načine, alkoholom i ljutnjom."

Fox se u početku bojao zbog dijagnoze, no danas, s 57 godina, odbija dopustiti da ga bolest sprečava u uživanju u životu. Svojom zakladom pak želi inspirirati i druge oboljele od Parkinsonove bolesti i pokazati kako se i s takvom dijagnozom može živjeti punim plućima.

Fox je i prije govorio o tome kako je dijagnoza utjecala na kvalitetu njegovog života. Ranije ove godine za magazin People otkrio je kako je sve počelo. Jedno jutro 1990. godine probudio se i vidio da mu se mali prst na lijevoj ruci nekontrolirano trza. Tek godinu dana kasnije neurolog mu je rekao kako je radi o ranim znakovima Parkinsonove bolesti.

Kad je vijest podijelio sa ženom, grlili su se i plakali. Zatim se okrenuo alkoholu u pokušajima da otupi bol. Prazne boce skrivao je od žene, a tad ga je, 1992., našla onesviještenog na kauču s pivom prolivenom po tepihu, a uz njega bio je njihov tada trogodišnji sin Sam. To mu je bilo posljednje piće.

Nakon što se otrijeznio, počeo je viđati terapeuta, koji mu je pomogao prihvatiti novi život s Parkinsonovom bolešću.

Život mu je postao bolji kad je dobio blizanke Aquinnu i Schuyler 1995., a zatim i Esmu 2001. 

"Lako je biti optimističan", rekao je Fox. "To je moj život. Na što se mogu žaliti?"

Pročitajte više