Michael J. Fox u kolicima stigao na dodjelu nagrada i jednim potezom rasplakao sve

Foto: EPA

Michael J. Fox (62), koji boluje od Parkinsonove bolesti, iznenada se pojavio na dodjeli nagrada BAFTA. Zvijezda Povratka u budućnost došla je na pozornicu u invalidskim kolicima, ali je ustao kako bi uručio nagradu za najbolji film, koju je osvojio Oppenheimer Christophera Nolana.

Glumca je publika pozdravila glasnim pljeskom i ovacijama, a mnogi pratitelji su na društvenim mrežama pisali kako su im potekle suze kada su ga vidjeli na pozornici. Filmska zvijezda 80-ih bila je dirnuta reakcijom. "Apsolutni heroj", "Prava legenda", "Divan čovjek", nižu se komentari.

Fox je rekao da je kino čarolija koja vam može promijeniti život. Predstavljajući kandidate za najbolji film rekao je da je u toj kategoriji nominirano pet filmova koji imaju nešto zajedničko - "oni su najbolji od onoga što radimo".

Sa samo 29 godina dijagnosticirana mu Parkinsonova bolest

''Postoji razlog zašto kažu da su filmovi magija, jer filmovi vam mogu promijeniti dan. Mogu promijeniti vaš pogled na svijet. Ponekad vam mogu promijeniti život'', rekao je Michael, kojemu je sa samo 29 godina dijagnosticirana Parkinsonova bolest.

On je rane simptome bolesti osjetio još 1991. na snimanju filma Doc Hollywood, a liječnici su mu rekli da za nekoliko godina više neće moći raditi. Nakon što mu je postavljena dijagnoza Michael je počeo puno piti i pao je u depresiju.

No, nakon što je potražio pomoć otrijeznio se i javno otkrio svoje stanje 1998. godine. O tome zašto je toliko godina skrivao bolest Michael je rekao: ''Nisam znao što će mi učiniti, kako će se manifestirati. Nisam znao što očekivati i nitko mi zapravo nije mogao reći što očekivati.''

Fox je 2000. godine osnovao Zakladu Michaela J. Foxa za istraživanje Parkinsonove bolesti. Prema CBS Newsu, Zaklada je prikupila više od 1.58 milijardi funti. Prošle godine izdao je dokumentarac za Apple TV+ o svojoj karijeri i životu s bolešću. 

 

Pročitajte više