Michael Sheen proglasio se prvim neprofitnim glumcem u svijetu

Screenshot/Foto: YouTube/Press

GLUMAC Michael Sheen, koji je publici poznat po ulogama u filmovima Frost/Nixon i The Queen, odlučio je postati neprofitni glumac, piše BBC. 

Sheen je poznat kao humanitarac koji nastoji financijski potpomoći različite projekte, a nedavno je odlučio da će novac koji zaradi glumeći donirati u financiranje projekata humanitarne pomoći. 

"Oslobađajuće je kada možete reći da ćete velike količine novca staviti u ovo ili ono jer ću isti taj novac moći ponovno zaraditi. Pretvorio sam se u socijalno poduzeće, u neprofitnog glumca", rekao je Sheen. 

Njegov interes za humanitarnom pomoći pojavio se nakon što je 2011. godine u Port Talbotu glumio u tri dana dugačkoj predstavi Pasiji. 

"Tada sam se upoznao s ljudima i organizacijama za koje nisam ni znao da postoje. Male su grupe pokušavale pomoći mladim njegovateljima, koji su imali taman dovoljno novca da bolesnu djecu odvedu na kuglanje ili u kino i omoguće im da jednostavno budu djeca. Vratio sam se u grad tri do četiri mjeseca poslije predstave i doznao da je novac presušio i da ta organizacija više ne postoji. Shvatio sam da se životi djece mogu poboljšati s malo dodatnog novca i odlučio sam im pomoći. Nisam samo htio biti potpora ili pokrovitelj, htio sam napraviti više od toga", rekao je u razgovoru za The Big Issue.

Također, 2019. godine prodao je svoje kuće i uključio se u financiranje Svjetskog prvenstva za beskućnike te donirao dva milijuna funti. 

"Obećao sam pomoći organizatorima, no naglo je prije samog početka Prvenstva pomanjkalo novca. Morao sam odmah odlučiti, da sam se povukao, Prvenstvo se ne bi održalo. Pomislio sam, neću dopustiti da se to dogodi. Uložio sam potom sav svoj novac kako bi se Prvenstvo održalo. Prodao sam kuće u Americi i Walesu te napravio što je bilo potrebno", istaknuo je. 

Dodao je da mu je sve to bilo zastrašujuće i stresno, ali je uočio da može pomagati drugima i da sam neće propasti ako nastavi zarađivati. 

No, to nije jedini primjer u kojem je Sheen financijski nekome pomogao. Uspostavio je studentski fond koji će velškim studentima omogućiti studiranje na Sveučilištu Oxford. Studentima će se kroz fond u narednim godinama isplatiti 50 tisuća funti (oko (442 tisuće kuna).

Pročitajte više