Miki Manojlović: Od kad je umro drug Tito, političari nisu imali razumijevanja za kulturu

Screenshot: YouTube

GLUMAC Miki Manojlović tvrdi da su godine prošle, no odnos prema kulturi se ne mijenja, štoviše postaje još gori. Dodao je da u Bosni i Hercegovini, Srbiji te Hrvatskoj uvjeti nisu isti, ali je suština slična.

"Smatram da ne samo sada, od kad je umro drug Tito, do strahovitih i besmislenih ratova koje smo preživjeli, i kasnije, od 5. listopada pa i kasnije - nismo imali razumijevanje kulture od strane politike", rekao je Manojlović za Kurir.

Dodao je da se od zemlje do zemlje razlikuje postotak koji se odvaja za kinematografiju.

"Odvajanje nije podjednako, sistem koji je postavljen je napredniji u Hrvatskoj nego u Srbiji. Film je najvažniji, jer predstavlja jednu sredinu, jednu državu, nas, možda bolje nego Nobelova nagrada za književnost", rekao je.

U svim zemljama su se izredale razne stranke i ministri kulture, ali ništa nisu promijenili, tvrdi poznati glumac. Općeniti odnos vlada prema kulturi je sličan.

"Ključ svijeta, Europe je u kulturi. Kultura je strateška stvar i to se gaji i o tome treba voditi računa... Ostarih govoreći o istoj stvari, tolike godine prolaze, a da se odnos ne mijenja, on biva isti ili gori i to je nešto što je zapanjujuće", rekao je.
 

Pročitajte više