Milan Popović: Severina me lažno prijavila za nasilje u obitelji

Foto: Index

BIVŠI Severinin zaručnik i otac njenog sina Aleksandra, Milan Popović dao je podršku Hrvatskoj udruzi za ravnopravno roditeljstvo, koja između ostalog traži da se u Obiteljski zakon unese odredba prema kojoj će se zajednička roditeljska skrb određivati na prijedlog jednog roditelja, a ne oba kao dosad.

"Poučen osobnim iskustvom i iz razgovora s drugim očevima shvatio sam da nisam jedini s tim problemom u Hrvatskoj, svi očevi u procesu rastave s majkom koja ne želi surađivati imaju iste probleme, a sustav to tolerira", rekao je Popović.

Dodao je da podupire sve slične udruge u regiji i pozvao ih da se jave ili ovoj udruzi ili njemu kako bi zajedno utjecali na sustav. Dodao je da su u Hrvatskoj Obiteljski zakoni iz 2003. i 2015. uveli pojam zajedničke roditeljske skrbi, no nijedan nije definirao što to točno znači.

"Ja sam odgovoran s drugim roditeljem za odgoj djeteta, no nemam pristup svom djetetu. To je propust koji treba korigirati", rekao je.

Kao prvi razlog zbog kojeg se zajednička roditeljska skrb ne provodi naveo je centre za socijalnu skrb koji ne reagiraju na žalbe očeva.

"Dijete se nije htjelo odvojiti od mene i prijeći dadilji. Ja sam zvao centar za socijalnu skrb, a socijalna radnica mi je rekla da sam neodgovoran otac jer nisam u stanju objasniti svom djetetu da mora ići majci. Druga socijalna radnica mi je rekla da moram objasniti trogodišnjem djetetu da postoji presuda", ispričao je.

Dodao je i da je vještačenje oca diskriminatorno, a centri za socijalnu skrb uporno krše preporuke stručnjaka.

"U Zagrebu ima sudova koji ne žele suditi da dijete živi i kod oca i kod majke. One su uvjerene da je to loše i do kraja radnog vijeka sudit će ovako", rekao je i time dao do znanja da misli isključivo na sutkinje.

Istaknuo je i da sustav dopušta odvjetnicima da ga zloupotrebljavaju i izmišljaju prijave.

"Ja imam prijavu za nasilje u obitelji, koja je lažna prijava i ne sadrži ništa, ali omogućuje majci da me u svojim dopisima sudu naziva nasilnikom. Ja nikad nisam bio agresivan, nisam prijetio niti psovao. Nikad me zbog te prijave nisu zvali iz policije, jer je netko ovo pročitao i vidio da je to glupost", ispričao je mašući debelim spisom o svom navodnom nasilničkom ponašanju.

Presudu zagrebačkog Županijskog suda koji je omogućio Severini da upiše Aleksandra u vrtić po svom izboru nazvao je direktnim kršenjem prava na ravnopravno roditeljstvo. Iako je rekao da je on žrtva psihičkog nasilja, jer mu majka djeteta uskraćuje viđanje s njim, dodao je i da nije podnio prijavu protiv Severine zbog toga.

"Mene vodi ljubav prema mom djetetu, ne želja za osvetom", zaključio je. 

Pročitajte više