Mislite da je Warcraft popušio na blagajnama? Ne, možda je zauvijek promijenio blockbustere

Foto: Press

PROTEKLOG vikenda 160 milijuna težak blockbuster "Warcraft" na američkim je blagajnama zaradio tek 24 milijuna dolara, a za film s takvim budžetom, radi se o ozbiljnom flopu koji nije dostigao čak ni podjednako velike failove kao što su Battleship, The Lone Ranger i Fantastic Four.

Međutim, unatoč očajnim rezultatima ne možemo govoriti o flopu, a K.M. McFarland je za Wired je objasnio i zašto.

Veliki "flop" i veći hit od "Furious 7"

Naime, novi film Duncana Jonesa ne samo da nije podbacio već je i daleko veći hit od neupitnog blockbustera kao što je "Furious 7". Razlog? U Kini je u samo pet dana zaradio 156 milijuna dolara i postao najuspješniji strani film prestigavši čak i najnovije "Zvjezdane ratove" koji su u istom periodu zaradili 124 milijuna.

Štoviše, uobičajeno je da visokobudžetni filmovi znatan dio zarade ostvare upravo na inozemnom tržištu, no, najveći dio (do 70 posto) ipak čini američko tržište.

Ovo je velik odmak od te računice, a to potvrđuju i analitičari koji vjeruju da je ovo uspjeh koji će franšizi "Warcraft" osigurati više nastavaka, a to je u najmanju ruku zainimljiva informacija jer kinesko tržište zaradom bi moglo prešišati američko već do kraja iduće godine što znači i novu nadu za flopove poput Warcrafta.

Kako do tržiša nedostupnog strancima?

Ipak, postoji određeni problem jer kineska administracija godišnje dopušta tek 35 stranih filmova, a to znači da velik broj blockbustera nikada neće dočekati kinesku premijeru.

Legendary Pictures koji stoji i iza Warcrafta već desetak godina radi na kineskom tržištu, a sve je započelo Nolanovim "Batman Begins". Pet godina nakon toga osnovali su i podružnicu Legendary East koja je u potpunosti u kineskom vlasništvu i čiji je jedini cilj u potpunosti zaobići postojeća ograničenja. Bitno je naglasiti i da su upravo kineski investitori zaslužni za velik dio "Warcraftova" budžeta.

Rezultat je promotivna kampanja kakvu nije imao ni jedan strani projekt i pristup dijelu tržištu koje je dosad bilo rezervirano samo za kineske filmove.

Ovo je početak unosnog prijateljstva

Kina trenutno ima preko 35 tisuća dvorana, a taj bi broj mogao porasti do 80 tisuća. Kad na sve to dodamo da je ranije ove godine kineski konglomerat Dalian Wanda koji u vlasništvu ima najveći lanac kino dvorana, otkupio Legendary Entertainment, postaje nam jasno da bismo uskoro mogli dobiti novog tržišnog diva koji će bez problema parirati mašineriji Disney/Lucasfilm/Marvel.

"Warcraft" je u ovom trenutku iznimka, ali mnogi smatraju da bi u isto vrijeme mogao biti i prekretnica koja će u konačnici dovesti do situacije u kojoj je američko tržište tek "jedno od", a ne glavno tržište. Štoviše, postoji mogućnost da će nastavak filma u potpunosti financirati Kinezi.

Ne smijemo zaboraviti, radi se o tržištu s 800 milijuna gledatelja pa ideja o Kini kao centru filmskog biznisa i ne djeluje tako nevjerojatno.

Pročitajte više