Mislite da nema teme za koju niste stručni? Kviz Morane Zibar ipak će vas namučiti

Foto: Press

DANAS je Martinje - blagdan Sv. Martina, zaštitnika vinara i vinograda, koji se slavi u cijeloj Hrvatskoj. Ipak, njegov dan osobito je značajan stanovnicima na sjeveru zemlje. Područje između Hrvatske i Slovenije područje je bogate vinogradarske i kulturne povijesti, a vinogradarstvo je na tim prostorima sraslo s prirodom, poviješću, kulturom i životom ljudi. Vinogradarskim krajevima svega sat vremena od Zagreba vijugaju četiri vinske ceste - od Svetog Ivana Zeline, Jastrebarskog i Samobora, preko granice sa Slovenijom.

Projektom In Cultura Veritas identificirano je oko 80 objekata kulturne baštine, koji se protežu uz oko 200 kilometara vinskih cesta s obje strane granice, a glavni cilj je povezivanje, razvijanje i promoviranje kulturne baštine uz promoviranje kulture vinogradarstva.

Stoljeća sadnje i obrađivanja vinograda oblikovala su ovo područje i geografski i etnografski. Bogato kulturno nasljeđe vjekovima je u ove krajeve privlačilo rijeke izletnika, hodočasnika i posjetitelja. Zapisi i legende govore o tome da su u vinu, kulturi, prirodi i gastronomiji ovog područja uživale čak i svjetski poznate slavne osobe poput Beethovena, Charlieja Chaplina, Isadore Duncan, Marije Terezije i Franza Liszta…

Te legende i ostale zanimljivosti povezane s ovim područjem možete pročitati OVDJE, a svoje znanje o vinogradarstvu i zanimljivostima navedenih područja možete provjeriti u kvizu u kojem je samo za vas pitanja pripremila Morana Zibar.

Da vas vidimo koliko znate o Zelini:

 

Ostale kvizove Morane Zibar možete pronaći na poveznicama:

>>Ovaj kviz Morane Zibar rasturit će samo pravi poznavatelji vina, povijesti i kulture

>>KVIZ Ekipa sa sjevera Hrvatske bi trebala znati barem pola pitanja Morane Zibar

Pročitajte više