Mislite da ste pravi filmofil? Ove poznate filmove sigurno još niste pogledali

Foto: Press

PRIBLIŽAVA se otvorenje 75. izdanja filmskog festivala u Cannesu, jednog od najprestižnijih u svijetu. Službeno otvorenje bit će 17. svibnja, a festival traje do 28. svibnja, kada će biti dodijeljene nagrade za najbolja filmska ostvarenja. Na ovogodišnjem programu naći će se više imena koje znamo kao pobjednike i nagrađene na prijašnjim izdanjima festivala pa smo za vas pripremili neke od njihovih najuspješnijih naslova koje morate pogledati

Neustrašivi

Michel Hazanavicius javnosti je poznat po pet osvojenih Oscara 2012. godine za film The Artist. U filmu Neustrašivi iz 2017. tematizira manje poznati dio života slavnog redatelja Jean-Luca Godarda. 

Film je smješten u 1968. kada u Parizu bujaju nemiri zbog kapitalizma, konzumerizma i američkog imperijalizma. Godard svoje stajalište želi iskazati umjetnošću te sa svojom znatno mlađom djevojkom Anne Wiazemsky snima film Kineskinja. Njih dvoje su sretni i zaljubljeni, no reakcija publike na Godardov novi film poljulja ljubavni sklad, a njega navede na duboko propitivanje samoga sebe.

Hazanavicius ovim filmom pokazuje svoje viđenje života velikog Godarda na duhovit i publici blizak način, a ove godine projekcijom njegovog filma Final Cut službeno započinje festival u Cannesu. 

Karta do zvijezda

David Cronenberg je 2014. ušao u nominaciju za Zlatnu palmu s ovim filmom koji prikazuje izopačenu i moralno opustošenu stranu Hollywooda. Film prati holivudsku obitelj Weiss - oca, self-help gurua, čija klijentica sanja o snimanju remakea filma iz 60-ih, majku koja se brine o glumačkoj karijeri 13-godišnjeg sina koji odlazi na odvikavanje, njegovu stariju sestru koja se upravo vraća iz sanatorija i njezinog novog prijatelja koji želi postati glumac.

Cronenberg Hollywood tretira kao veliku disfunkcionalnu obitelj, čiji prljavi veš s guštom izbacuje na vidjelo. Inače ga smatraju majstorom tjelesnog horora, a ove se godine u Cannesu vraća svom stilu s distopijskim SF filmom Crimes of the Future.

Obiteljske veze

Hirokazu Kore-eda jedan je od rijetkih japanskih autora koji su osvojili Zlatnu palmu, što je njemu pošlo za rukom 2018. kada je nagrađen za film Obiteljske veze.

Film je smješten u Tokio i prati život Osamua Shibatu, njegove supruge Nobuyo i još troje članova njihovog kućanstva. Osamu zarađuje kao građevinski radnik, njegova žena je pralja, a jedini stalni izvor prihoda donosi mirovina gospođe Hatsue, vlasnice kuće u kojoj žive. S njima žive i prostitutka Aki i dječak Shota, koji ne ide u školu, već povremeno pomaže u pljačkanju trgovina. Unatoč teškim uvjetima, žive skladno, no odnose će im narušiti jedna djevojčica i dotad dobro skrivana tajna. 

Kore-eda je majstor otkrivanja ljudske prirode i razlaganja obiteljskih odnosa, što vješto prenosi publici. Ove godine se u Cannesu predstavlja filmom Broker i ponovno ulazi u natjecanje za prestižnu Zlatnu palmu.

Mladi Ahmed

Scenarij i režiju ove drame, koja je 2019. na festivalu u Cannesu osvojila nagradu za režiju, potpisuju braća Luc i Jean-Pierre Dardenne, koji se ove godine predstavljaju filmom Tori and Lokita. Iako su njihovi filmovi uglavnom temeljeni na istinitim događajima, inspiracija za film Mladi Ahmed su bili događaji iz 2012. kada je izvršen teroristički napad u Toulouseu.

Mladi Ahmed je 13-godišnji Belgijac iz sekularne obitelji arapskih imigranata koji živi s majkom katolkinjom i starijom sestrom. Zbog nedostatka očinske figure, Ahmed se često druži s rođakom koji je u vjerskom zanosu postao džihadist te se i Ahmed uskoro počne pretvarati u vjerskog fanatika. Njegovi ekstremni svjetonazori doveli su do napada nožem na nastavnicu, zbog čega dospijeva u popravni dom u kojem planira napad i na vlastitog vjeroučitelja.

Matura 

Film rumunjskog redatelja Cristiana Mungiua, za koji je 2016. dobio nagradu za režiju, egzistencijalna je obiteljska drama koja se odvija u gradu Cluj-Napoceu u Transilvaniji. Romeo i Magda roditelji su tinejdžerice Elize, koja uskoro polaže maturu i uspije li dobiti najviše ocjene, čeka je stipendija za školovanje u Velikoj Britaniji. Dan prije izlaska na prvi ispit Eliza postaje žrtva napadača koji je pokušaju silovati, što rezultira velikom traumom, ali i promjenom obiteljske dinamike. Romeo po svaku cijenu želi da Eliza dobije najbolje obrazovanje i priliku za uspješan život, zbog čega zapada u moralne dvojbe i shvaća koliko je rumunjsko društvo isprepleteno nepotizmom, korupcijom i kriminalom. Ove se godine Mungiu predstavlja publici i žiriju filmom R.M.N.

Djevojka

Prvi dugometražni film Belgijca Lukasa Dhonta inspiriran je Norom Monsecour, trans djevojčicom kojoj nije bilo dopušteno pohađati baletnu školu. 2018. godine u Cannesu je osvojio 4 nagrade, uključujući onu za najbolju kameru, a ove će godine pokušati ponoviti taj uspjeh s novim filmom Close.

Radnja filma Djevojka prati 15-godišnjakinju Laru, koja se s ocem i bratom preselila u novi grad da bi mogla pohađati jednu od najboljih belgijskih plesnih akademija. No njezin put do ostvarenja snova narušavaju frustracije koje proizlaze iz toga što je Lara dječak i što još nije prošla hormonsku terapiju ni kiruršku promjenu spola.

Zaljev luđaka

Dvostruki dobitnik Grand Prixa (1999. i 2006.) Bruno Dumont ove godine se ne predstavlja na festivalu, no glavna glumica filma Zaljev luđaka okušala se u redateljskoj ulozi. Valeria Bruni Tedeschi ove će godine predstaviti svoj film Les Amandiers. 

U Dumontovoj komediji koja se odvija u ljeto 1910. Valeria Bruni Tedeschi glumi bok uz bok poznate Juliete Binoche. Njih dvije pripadnice su ekscentrične buržoaske obitelji Van Peteghem, koja dolazi na sjevernu obalu Francuske, gdje nespretni policajci istražuju misteriozni nestanak nekolicine turista. U selu živi ribarska obitelj Brufort, dijametralna Van Peteghemima, no to njihove sinove ne sprječava da se zaljube. Ljubav dvojice mladića unijet će kaos u obje obitelji, a svi njihovi izazovi prikazani su vrlo neobično i duhovito. 

Predložene naslove, ali i mnoge druge nagrađivane filmove, festivalske pobjednike i kino hitove možete gledati na jedinstvenoj streaming platformi MovieMix. U tjednu prije otvorenja festivala u Cannesu na MovieMix platformi naći će se kategorija Cannes Film Festival, koja će sadržavati više od 100 filmova.

Neki od najpoznatijih koje ćete moći gledati unutar te kategorije su Oscarom nagrađeni Parazit Bong Joon-Hoa, filmovi Wong Kar Waia poput Sretni zajedno i Raspoloženi za ljubav, zatim Ja, Daniel Blake i Oprostite, mimoišli smo se Kena Loacha. Pronaći ćete i filmove poznatog španjolskog redatelja Pedra Almodóvara poput Tuga i slava i Julieta,  zatim Ubojstvo svetoga jelena Yoroga Lanthimosa i čak nekoliko filmova Jima Jarmuscha - Mrtav čovjek, Pod udarom zakona, Čudnije od raja i Tajanstveni vlak. Mnoge će razveseliti i naslovi poput Sretan kraj Michaela Hanekea, Klimaks Gaspara Noéa, Iz ništavila Fatiha Akina, Sluškinja Chan-wooka Parka, Trgovački putnik Asghara Farhadija i mnogi drugi. 

Na MovieMixu se također nalazi preko 3 tisuće sati filmova i dokumentarnih serijala u visokoj rezoluciji koji nisu dostupni ni na jednoj drugoj platformi. Sav sadržaj dostupan je trajno, bez ugovorne obveze i ima uključene hrvatske podnaslove. Možete birati između 3 paketa, a prvih 7 dana korištenja platforme je besplatno. Zato se udobno smjestite i uživajte u najvećim ostvarenjima sedme umjetnosti.

Sadržaj donose Index i MovieMix u suradnji te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više