Miss Hrvatske se bira nakon što Lucija Begić već ode na svjetski izbor. Zašto?

Foto: Z.Ferina/Press

MNOGIMA ništa nije jasno oko hrvatske predstavnice za Miss svijeta. Proteklih mjeseci svi su čitali vijesti o županijskim misicama koje će se natjecati za Miss Hrvatske krajem studenoga ove godine, a onda je iz direkcije priopćeno da će hrvatska predstavnica biti Lucija Begić, Miss Zagreba, koja na natjecanje za Miss svijeta ide prije nego što se uopće održi hrvatski izbor za Miss.

Iz organizacije kažu da je "uobičajena praksa da na svjetski izbor putuju prva ili druga pratilja aktualne misice", a aktualna Miss Hrvatske je Katarina Mamić koja je odabrana još 2019. godine.

U međuvremenu Hrvatska nije birala Miss Hrvatske, a organizatori su za ovogodišnju predstavnicu na svjetskom izboru izabrali Luciju Begić.

Hrvatska nije birala Miss još od 2019.

Dok su devedesetih i 2000-ih misice bile popularne, Hrvatska bi odabrala svoju predstavnicu koja bi se krajem iste godine natjecala na svjetskom izboru. U međuvremenu je u Hrvatsku došlo još nekoliko izbora za Miss, popularnost izbora Miss World je opala i mnogi nemaju pojma tko je koja Miss i imamo li Miss uopće.

"Na izborima za Miss Universe i Miss World natječu se pobjednice svojih zemalja, odnosno izabrane Miss. U slučaju da je Miss iz opravdanih razloga spriječena natjecati se na nekom od izbora ljepote, mijenja je ili prva ili druga pratilja. Kada to nije slučaj, nacionalne direkcije imaju pravo prvenstva odluke koja djevojka predstavlja Hrvatsku na svjetskim izborima ljepote", kažu nam iz organizacije.

Ovo, dakle, objašnjava zašto na ovogodišnji izbor ide Miss Zagreba Lucija Begić.

"Budući da je Miss Hrvatske 2019. godine (posljednji održan izbor zbog pandemije koronavirusa) Katarina Mamić već predstavljala Hrvatsku na Miss World 2019., a njezine pratilje nisu u mogućnosti ove godine putovati na Miss svijeta, direkcija Miss Hrvatske u suradnji s Miss World Limited i Juliom Morley odlučila je da na 71. Miss World putuje Lucija Begić”, izjavila je Iva Loparić Kontek, direktorica direkcije.

Nova Miss Hrvatske na svjetsko natjecanje će ići iduće godine

Hrvatska će krajem studenog ove godine dobiti novu Miss Hrvatske, tridesetu po redu. Kako su nam potvrdili iz direkcije, ona će na natjecanje Miss Svijeta ići 2024. godine. Ivana Delač iz organizacije kaže da je i u drugim zemljama praksa da se predstavnice na izboru biraju unaprijed.

"Na izboru Miss Universe ove godine Francusku predstavlja Diane Leyre, Miss Francuske 2021., dok na Miss World ide Clemence Botino, Miss Francuske 2020. Aktualna Miss Francuske 2023. Indira Ampiot ide na Miss Universe sljedeće godine. Slično je i na izborima u drugim zemljama, iako najčešće svoju zemlju predstavlja aktualna Miss.

Turska ima jedan nacionalni izbor gdje pobjednica, odnosno Miss ide na Miss Universe, prva pratilja na Miss World, a preostale pratilje na Miss International, Miss Earth ili Miss Supranational”, kaže Delač.

"Venezuela svoje misice bira godinu dana unaprijed"

"Kolumbija i Venezuela svoje misice također biraju godinu dana unaprijed kako bi se djevojke stigle profesionalno pripremiti za natjecanje. Izbori za Miss s godinama su postali ozbiljna platforma za promicanje pozitivnih promjena, a misice su postale brend jer utječu na aktualne problematike u svojim zemljama i mladež.

Izbor za Miss odavno nije izbor samo za najljepšu djevojku. Na svjetskom izboru te uspješne mlade žene znaju i po nekoliko svjetskih jezika, imaju po dva fakulteta i cijenjene su u svojim zemljama. Pravi su razlog zašto su baš one odabrane kao ambasadorice svojih zemalja jer na svojim platformama promiču i iniciraju promjene u društvu", zaključuje Delač.

Pročitajte više