Misteriozno nestale 123 divovske kornjače

Foto: Instagram

EKVADORSKE vlasti otvorile su istragu nakon tajanstvene krađe 123 mlade divovske kornjače iz centra za uzgoj na Galapagosu, otočju svrstanom u prirodnu baštinu čovječanstva. 

Nacionalni park Galapagos upozorio je vlasti o "krađi ukupno 123 kornjače vrsta Chelonoidis vicina i Chelonoidis guntheri", objavilo je Ministarstvo okoliša u priopćenju izdanom u petak.

Dodao je da su životinje uzgojene u zatočeništvu u centru Arnaldo Tupiza na otoku Isabela, najvažnijem u tom arhipelagu u Tihom oceanu, tisuću kilometara udaljenom od obale Ekvadora. 

"Sve su kornjače, njih ukupno 123, ukradene odjedanput, u utorak prošlog tjedna", kazao je zastupnik Galapagosa Washington Paredes. 

"Mjesto gdje su bile kornjače na otoku Isabela nije zaštićeno. Nema sigurnosnih kamera", rekao je on sa žaljenjem, ističući kako ovo nije prvi put da su životinje ukradene u arhipelagu. 

Centar za uzgoj Arnaldo Tupiza utemeljen je 1993. na površini od dva hektara za reprodukciju divovskih kornjača Chelonoidis vicina i Chelonoidis guntheri, vrsta kojima prijeti istrebljenje. 

U lipnju ove godine 26 divovskih kornjača od tri i pet godina podrijetlom s Galapagosa ondje su vraćene iz Perua nakon što su bile predmet međunarodnog krijumčarenja.

Pročitajte više