Žene progovorile o borbi s mizoginijom: "Vježbam da ne budem debela mužu"

LAGALI biste kad biste rekli da nikad niste podsvjesno imali seksističke misli prema drugim ženama ili - sebi. Nažalost, mizoginija je stvarna i sveprisutna i nešto s čim se čak i žene bore na svakodnevnoj razini.

Upravo su žene baš ovih dana na Redditu podijelile situacije kad su i same bile mizogine u sebi ili naglas, a odgovori su bili prilično iskreni. Ovo bi nas sve moglo natjerati na razmišljanje.

Lijepe žene

"Još uvijek nenamjerno pretpostavljam da su lijepe žene automatski zle samo zato što su privlačne. Znam da je to zato što sam i sama nesigurna, a društvo je proguralo ideju da su sve zgodne žene kučke i jako je teško osloboditi se tog instinkta."

Starenje

"Najviše me nervira to što mislim da muškarci stare bolje od žena. Bojim se izgledati staro. Kad pogledam zrelu ženu, vidim sve njezine 'mane' i rekonstruiram kako 'treba izgledati' (mlado). U međuvremenu, kad pogledam muškarca bilo koje dobi, vidim ga onakvog kakav jest i jednostavno to prihvatim bez osuđivanja. Mrzim što tako razmišljam."

Uspoređivanje

"Uvijek se uspoređujem s drugim ženama kroz muške oči. Nisam ljubomorna, ali pogledat ću ženu i analizirati zašto bi netko želio izlaziti s njom, spavati s njom, biti prijatelj s njom, zaposliti je itd. Kao da u mom mozgu postoje mali muškarci koji stalno ocjenjuju žene. To je jadno."

Obavljanje stvari

"Uvijek automatski idem muškarcima kad nešto treba obaviti. Žene su se pokazale mnogo korisnijima u većini situacija u kojima sam bila, no ipak refleksivno prvo potražim pomoć muškaraca. To je zbog komentara koji impliciraju da su muškarci bolji u obavljanju stvari. Međutim, mislim da je to i odraz mene same jer ne vjerujem da sam sposobna za mnoge stvari."

Seks

"Mislim da sam jeftina i bezvezna ako želim seks ili se poseksam - pogotovo ako ne uključuje romantiku ili određena pravila. Društvene mreže to čine još gorim, posebno oni videi 'otmjene žene s visokim standardima'. Nevjerojatno su štetni i podržavaju mizogine obrasce mišljenja."

Očekivanja

"Očekujem da bi žene trebale biti bolje od muškaraca. Budući da su moja iskustva sa ženama bila temeljena na prijateljstvu, jako se razočaram kad žene učine nešto loše - daleko više nego kad muškarac učini nešto loše."

Vježbanje

"Uvijek sam išla u teretanu i održavala formu, ali lagala bih kad ne bih priznala da pazim što jedem i vježbam i zato što se brinem da će ljudi reći da sam zaslužila prevaru jer sam debela ako moj muž postane nevjeran. Mislim da bi svi pomislili: 'Pa, nije ni čudo - pogledaj je.'"

Kućanski poslovi

"Stalno mislim da sam ja kriva ako nitko nije skuhao večeru ili kuhinja nije očišćena iako postoji druga potpuno funkcionalna odrasla osoba koja živi u kući."

Šminka

"Kad nosim jaku šminku, uvijek razmišljam izgledam li plitko. Pomaže to što se šminka danas doživljava kao oblik umjetnosti, ali mislim da dio mene još uvijek gleda na tešku šminku kao na znak da je ženi samo stalo da privuče pažnju. Srećom, dovoljno sam svjesna mizoginije da odagnam te misli kad god se prikradu."

Samohrana majka

"Ne volim šetati gradom sama sa svojim djetetom jer ne želim biti osuđivana zbog toga što sam samohrana majka."

Skrbništvo

"Malo me sram to priznati, ali žene koje se odreknu skrbništva nad svojom djecom i nastave život bez njih procjenjujem strože nego muškarce. Ne mogu zamisliti da ostavim svoju djecu i živim sama, bili su u mom trbuhu, tako da nikad nisam mogla zamisliti život bez njih. Teško mi je zamisliti da neka žena koja je imala dijete u utrobi ne misli isto."

Dlake

"Moja prva reakcija kad vidim duge dlake ispod pazuha ili na nogama na drugoj ženi je gađenje. Moram se aktivno podsjećati da me se ne tiče ima li netko dlake na svom tijelu. Također, osuđujem žene koje slijede trendove. Kao, moram se podsjetiti da je ženama dopušteno uživati u stvarima čak i ako ja to ne shvaćam ili ne razumijem."

Pročitajte više