Mladi poduzetnici nabavom stroja započeli trend reciklaže otpada u Baranji

Foto: Press

MLADI poduzetnici, Boris i Denis Slonja, dio su obiteljske tvrtke Slonja d.o.o. koja posluje od 1997. godine, a pored svojih postojećih djelatnosti, tvrtka je provela projekt nabave postrojenja za reciklažu komunalnog i građevinskog otpada pod nazivom Implementacija postrojenja za reciklažu komunalnog i građevinskog otpada u tvrtki Slonja d.o.o., KK.06.3.1.17.0032.

U zadnjih nekoliko godina, posebice zatvaranjem postojećih odlagališta i uvođenjem ekonomskih instrumenta za prekomjerno odlaganje, svi obveznici sustava u sve većoj mjeri pridaju pažnju odvojenom prikupljanju te se kontinuirano povećavaju količine odvojenog građevinskog otpada u regiji, a kapaciteti za obradu i reciklažu istih se ne povećavaju.

Kako i sami dolaze iz građevinskog sektora, a s obzirom na količine građevinskog otpada koje nastaju na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, te trenutno dostupne kapacitete za obradu istog, poduzetnici su na vrijeme uočili povećanu potražnju za ovom vrstom usluge u regiji.

Ulaganjem koje je uspješno završeno povećan je opseg poslovanja tvrtke, te su se osigurali dodatni kapaciteti za obradu i recikliranje ove vrste otpada u regiji.

Projektom su investirali u mobilno postrojenje za obradu i recikliranje građevnog otpada u kojem će se obrađivati i reciklirati građevinski otpad (otpad nastao prilikom gradnje građevina, rekonstrukcije, uklanjanja i održavanja postojećih građevina, te otpad nastao od iskopanog materijala, koji se ne može bez prethodne oporabe koristiti za građenje građevine zbog kojeg građenja je nastao); te neopasni otpad (uključujući iskopanu zemlju s onečišćenih lokacija).       

Donošenjem i provedbom Zakona o održivom gospodarenju otpadom i Plana gospodarenja otpadom RH za razdoblje 2017.-2022. odvojeno prikupljanje glomaznog (krupnog) komunalnog i građevinskog otpada za jedinice lokalne samouprave i poslovne subjekte predstavlja obvezu.

U zadnjih nekoliko godine posebice zatvaranjem postojećih odlagališta i uvođenjem ekonomskih instrumenta za prekomjerno odlaganje svi obveznici sustava u sve većoj mjeru daju pažnju odvojenom prikupljanju te se kontinuirano povećavaju količine odvojeno prikupljenog glomaznog (krupnog) komunalnog i građevinskog otpada na području provedbe projekta, a kapaciteti za obradu i reciklažu istih se ne povećavaju.

'S obzirom na vrste i količine otpada koje nastaju na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, te trenutne kapacitete dostupne za obradu istog, u tvrtki Slonja d.o.o. uočili smo  povećanu potražnju za ovom vrstom usluge na području cijele regije. Ulaganjem koje predviđa ovaj projekt došli smo do povećanja opsega poslovanja društva Slonja d.o.o., te smo osigurali dodatni kapacitet za obradu i recikliranje ove vrste otpada. Obzirom da se radi o mobilnom postrojenju, isto je moguće postaviti na bilo koju čvrstu površinu.' objasnio je jedan od vlasnika Boris Slonja.

Projekt je obuhvatio nabavu mobilne drobilice za obradu i recikliranje građevinskog i komunalnog otpada. Na mobilnom postrojenju planirana je obrada i recikliranje građevinskog otpada nastalog prilikom izgradnje građevina, pri rekonstrukciji, uklanjanju i održavanju građevina, otpad nastao iz iskopa, ukupnog kapaciteta obrade do 15.000 t/godišnje.

'Drobilica materijal drobi na frakcije. Na izlaznoj traci se nalazi magnetni separator koji prikuplja i odbacuje odvojene metalne dijelove iz usitnjenog materijala. Mobilno postrojenje će se prema potrebi montirati na lokacije nastanka većih količina krupnog građevnog otpada na području Osječko - baranjske i Vukovarsko - srijemske županije, a kao prva lokacija montaže postrojenja je izabrana lokacija naše tvrtke. Zemljište na predmetnoj lokaciji je u vlasništvu poduzeća, te predstavlja trajnu lokaciju pogodnu za održavanje i smještaj mobilnog postrojenja.' ukratko nam je opisao vlasnik Denis Slonja.

Ukupna vrijednost projekta je 2.712.562,50 kn, a ukupan iznos bespovratnih sredstava iznosi 1.169.035,00 kn. Razdoblje provedbe projekta od 04. listopada 2020. do 04. studenog 2021.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda. Za više informacija o EU fondovima doznajte na adresi strukturnifondovi.hr. Sadržaj objavljenog materijala isključiva je odgovornost tvrtke Slonja d.o.o.


 

Pročitajte više